TASARIMCILARA SORDUK!

Pandemi sürecinde evden çalışıyor olmanın artıları ve eksileri, sürece nasıl adapte olduklarını, iş hayatı ve özel hayatın dengesini kurup kuramadıklarını, kullandıkları araçları ve çok daha fazlasını tasarımcılara sorduk.
tasarimcilara-soru

Giriş

Tasarımcılar İçin Uzaktan Çalışma Dönemi

Ülkemizde ilk COVID-19 vakasının duyurulmasının ardından iş hayatı da zorunlu olarak evden çalışma düzenine taşındı. Bu aşamada hepimiz için yeni bir adaptasyon süreci başladı. Biz de sürecin tasarımcıların çalışma hayatında nasıl ilerlediğini takip etmek adına bir anket araştırması hazırladık. Anketimizin sonuçlarına göre katılımcıların çoğunluğu evden çalışırken bazıları ise belirli günlerde ofise gittiğini belirtti.
tam-zamanli-grafik
hibrit-grafik

Demografi

demografi

Demografi

Yaş ve Cinsiyet

Anketimize katılan tasarımcılar arasındaki en büyük yüzdeyi 24-29 yaş aralığındaki kadın ve erkek bireyler oluşturuyordu.
yas-ve-cinsiyet-grafik

Demografi

Meslek

Katılan tasarımcılar arasında en büyük yüzdeye sahip olan UX tasarımcıları hemen ardından UI, ürün ve grafik tasarımcıları takip ediyordu. İlk 4’e ek olarak anketimize servis tasarımcıları, mimarlar ve creative director’ler de katılım sağladı.
ux-tasarimci-demografik-grafik
ui-tasarimci-demografik-grafik
urun-tasarimcisi-demografik-grafik
grafik-tasarimci-demografik-grafik

İletişim

pandemi-sürecinde-tasarımcılar-userspots-bülten-ux-kullanıcı-deneyimi-tasarımı

İletişim

En Çok İletişim Kurulanlar

Artık ofis ortamında bir arada değiliz. Peki bu süreç bizi birbirimizden uzaklaşmaya mı yoksa daha çok yakınlaşmaya mı itti? Yaptığımız araştırma sonucunda %44.3 oranında katılımcı daha çok ailesi ve kendi ile kaldığını belirtirken, hemen arkasından en çok ekip ile iletişimde kalan bir grup olduğunu gördük. Yönetici ve müşteri ise aynı yüzdelik oranla tasarımcılar için en az iletişim kurulan kişilerin başında.
kurulan-iletisim-grafik

İletişim

İletişim Tercihleri

Yüz yüze anında soru sorabileceğimiz iletişim şeklimiz artık online’a taşındı. Tasarımcılara iş sürecinde gerekli anlarda iletişimlerini nasıl sağladıklarını sorduğumuzda aldığımız yanıtlar içerisinde her ikisini de tercih edenlerin yüzdesi fazla iken yazılı iletişimi tercih edenlerin yüzdesi görüntülü iletişimi tercih edenleri geçti.
yazili-iletisim-grafik
goruntulu-iletisim-grafik
yazili-ve-goruntulu-iletisim-grafik

İletişim

Kamera Açma Tercihi

Görüntülü görüşmelerde kamerayı açma eğilimlerini belirleyen faktörler içerisinde ekiple birlikte yapılıyor olması, müşteri ile ilk kez gerçekleşecek bir toplantı olması, birebir görüşmeler, herkesin kamera açtığı bir toplantı ile karşılaşma durumu, sunum yapması ya da tasarımını anlatması gereken anlarda kamera açma ihtiyacı duyduğunu belitti.
kamera-acma-tercihi-evet-grafik
kamera-acma-tercihi-hayir-grafik
kamera-acma-tercihi-bazen-grafik

Tool Tercihleri

pandemi-sürecinde-tasarımcılar-userspots-bülten-ux-kullanıcı-deneyimi-tasarımı

Tool Tercihleri

İletişim

Tasarımcılar,  görüntülü sohbet hizmetleri arasından en çok kullandıkları araç “Zoom” olurken, Slack gibi gerçek zamanlı iletişim aracı ikinci sırada yerini aldı.
tool-tercihleri-iletisim-grafik

Tool Tercihleri

Planlama

İş süreçlerini planlama konusunda %18.9 oranındaki katılımcı bir araç kullanmadığını belirtirken, planlamasını online araçlar üzerinden yürütenlerin en çok kullandıkları aracın Jira ve Trello olduğunu gördük.
tool-tecihleri-planlama-grafik

Tool Tercihleri

Tasarım Süreçleri

Wireframe ve arayüz tasarım süreçlerinde en çok tercih edilen Adobe  iken fikir geliştirme, empati haritası ve mental model oluşturma süreçlerinde tercih Miro’dan yana oluyor. Prototipleme yaparken ise Invision kullanılıyor.
tool-tercihleri-tasarim-sureci-grafik

Servisler

servisler

Servisler

Online Servis Deneyimi

Katılımcılarımız içerisinde %38.4 oranında tasarımcı online servisleri deneyimlemediğini söylerken, deneyimleyen tasarımcılar içerisinde ilk gelen servis “Online birebir görüşme” oldu. Deneyimlenen servisler içerisinde yaşadıkları sorunlar olup olmadığını da sorduk.
online-servis-deneyimi-grafik
Kullanıcı araştırmalarını uzaktan yapmayı sevmiyorum, yanlarında olup shadowing yöntemi ile yapmayı daha doğru buluyorum.
İnsanların kamera açmaması benim için motivasyonel olarak sıkıntı oluyor.
Lookback ile ios screen record ederken kamera kullanıcıyı kaydetmiyor.
Miroda bir tabı başka bir taba bağlantılı hale getirmek çok zor..

Yaşam Dengesi

yasam-dengesi

Yaşam Dengesi

İş ve Özel Hayat

Ofisten uzaklaştığımız ve evlerden çalışmak zorunda kaldığımız bu süreçte aslında özel hayatımız da kısıtlandı. Peki iş ve özel hayatın dengesini kaçımız kurabiliyoruz? Tasarımcılar %57.1’lik oranda iş ve özel hayatın dengesini bazen kurabildiklerini söylerken, %22.9’lık oran aslında bunun mümkün olamadığını belirtti.
is-ve-ozel-hayat-evet-grafik
is-ve-ozel-hayat-hayir-grafik
is-ve-ozel-hayat-bazen-grafik

Yaşam Dengesi

Çalışma Saatleri

%64.3 oranla tasarımcılar çalışma saatlerinin arttığını düşünürken buna sebep olan etkenler arasında adaptasyon problemi, mesainin bitişini farkedememek, sosyalleşemiyor olmakla birlikte boş vakitlerde de işe yönelmek, sürekli müsait sanılmak, bitmeyen toplantılar ve iletişimin daha zor olmasına bağladı.
calisma-saatleri-evet-grafik
calisma-saatleri-hayir-grafik
calisma-saatleri-karasiz-grafik

Yaşam Dengesi

Toplantılar

Sıklaşan toplantılar nedeniyle tasarımcıların odaklarının etkilenip etkilenmediğini sorduğumuzda ise %39.1 oranına ait grup sadece gerekli toplantılara katılım sağladığını ve kısa sürmesine önem gösterildiği için odaklarının etkilenmediğini söylerken, %33.3 oranına dahil grup ise bazen gereğinden fazla süren toplantılar olduğunu ve etkilenebildiklerini belirtti.
toplantilar-evet-grafik
toplantilar-hayir-grafik
toplantilar-bazen-grafik

Yaşam Dengesi

Molalar

Ofislerimizde olduğumuz süreçte öğle yemeklerimizi ve kahve molalarımızı arkadaşlarımızla sohbet ederek değerlendiriyorduk peki evden çalışırken yine molaların kıymetini biliyor muyuz? Tasarımcıların %43.4’ü mola vermeye özen gösterirken, %11.3’ünün mola veremediğini öğrendik.
yasam-dengesi-molalar-grafik

Yaşam Dengesi

Favori Hobiler

“Evden çalışma sürecinde kendinize hangi konularda daha çok vakit ayırmaya başladınız?”sorusuna verilen yanıtlardan TOP 10 listesi oluşturduk. Film/dizi izlemek en çok zaman ayrılan aktivite iken ilk 10 içerisine giremeyen hobiler arasına bahçe/toprak işleri, yabancı dil öğrenme, seramik ve yeni yemek tarifleri öğrenmek oldu. İlk 5'te yerini alan "sağlıklı beslenmek" konusunda yaptığımız araştırmada sabah kahvaltılarına önem veren tasarımcıların yüzdesi %17 oranında iken, "düzenli spor yapmak" konusunda sporu sabahları yapmaya önem veren tasarımcıların oranı %6 oldu.
yasam-dengesi-hobiler-grafik
Online bir konferansa katılma eğiliminin en yüksek olduğu gün “hafta ortası” olarak oylandı!

Stres ve Verimlilik

stres-ve-verimlilik

Stres ve Verimlilik

Stres Oranı

Yapmış olduğumuz araştırmanın sonucunda çocuk sahibi bireyler, evde izolasyon sürecinde kendini ailesi ile daha güvende hissettiği için kendilerini az stresli bulurken yine elde ettiğimiz veriler doğrultusunda evde kişi sayısının artması ile birlikte stres oranında artış olduğunu analiz ettik. Genel yüzdeye baktığımızda ise uzaktan çalışma süreci tasarımcılarda %44.9 oranında stresi seviyesini azaltmış.
stres-orani-cok-stresli-grafik
stres-orani-az-stresli-grafik
stres-orani-degismedi-grafik
Yalnız yaşamıyorsanız evde tıkılı kalma ve evde çalışma süreci biraz azap haline gelebiliyor. Toplantı arasında odaya dalınması, ev işlerine yardım beklenmesi gibi talihsiz durumlar yaşanabiliyor.
Evden çalışıyor olmak ev halkına göre mesai saatini belirlemek demek ben en çok bunun zorluğunu yaşıyorum. Ama her şeye rağmen sevdiklerimizle ve sağlıklı olduğumuzun bilinciyle yaşıyor olmak tüm olumsuzlukları geride bırakıyor.

Stres ve Verimlilik

Stres Attıran Faktörler

Stres oranının arttığını düşünen tasarımcılar pandemi sürecinde yaşanan belirsizliğin stres tetikleyici olduğunu söylerken stresin artmasında en büyük etkenin evdeyken sürekli müsait olma algısı ve normalden daha yoğun geçen iş süreçleri olduğunu düşünüyor.
stres-artiran-faktorler-grafik

Stres ve Verimlilik

Stres Azaltan Faktörler

Stres oranının azaldığını düşünen tasarımcılara nedenleri sorduğumuzda aldığımız yanıtlar arasında en büyük faktör yolda geçen zamanın ortadan kalkması olduğu savunuluyor. Hemen ardından en çok oylanan madde ile birlikte görüyoruz ki ofise gitmek istememek bir tercih meselesi haline gelebilir.
stres-azaltan-faktorler-grafik
Vaktimi yolda harcamıyorum, daha verimli kullanabiliyorum.

Stres ve Verimlilik

Verimlilik Oranı

Evden çalışma sürecinin tasarımcıların verimliliklerini nasıl etkilediğini sorduğumuzda %51.4 oranında olumlu yönde etkilediği belirtildi. Uzaktan çalışan tasarımcıların verimliliğine zarar veren en büyük etken ise bir iş gününün bittiği algısının sağlanamaması olarak görülüyor.
stres-ve-verimlilik-orani-olumlu-etki-grafik
stres-ve-verimlilik-orani-olumsuz-etki-grafik
stres-ve-verimlilik-orani-etkisiz-grafik
Verimliliğin en üst seviyede olduğu saatler için en yüksek oy oranı sabah ve gece saatleri oldu!

Çalışma Ortamı

calisma-ortami

Çalışma Ortamı

Evler Birer Ofis Oldu!

Tasarımcılar için çalışmaya başlarken kahvesiz asla diyenlerin yüzdesi %60.6 iken, aynı oranda olmazsa olmazlar arasında çalışma sandalyesi yerini aldı. Kulaklık %50.7 oranla ikinci sıraya yerleşti. Diğer önemli görülen ürünler arasında “laptop standı, kablosuz mouse, bitki, fiziksel board, post-it” vardı.
calisma-ortami-grafik

Çalışma Ortamı

Teknik Zorluklar

Evden çalışırken karşılaşılan teknik sorunlarda en çok konforlu bir çalışma sandalyesinin yokluğu vurgulanırken diğer yandan internet bağlantısı problemlerinden muzdarip olunduğu belirtildi. %8.5 oranındaki katılımcı ise bir sorun yaşamadığını söyledi.
calisma-ortami-zorluklar-grafik

Çalışma Ortamı

Evden Kareler

Evde ki çalışma ortamlarını bizimle paylaşan tasarımcılardan bazı görüntüler derledik.
evden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortamipandemi-sürecinde-tasarımcılar-userspots-bülten-ux-kullanıcı-deneyimi-tasarımıevden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortamipandemi-sürecinde-tasarımcılar-userspots-bülten-ux-kullanıcı-deneyimi-tasarımıevden-calisma-ortamievden-calisma-ortamievden-calisma-ortami

Duygular

duygular

Duygular

Özlem

Ofis ortamında özlem duyduğunuz neler var diye sorduğumuz da iş arkadaşları ile geçirilen vakit en çok özlenen şey oldu. %30.1 oranında tasarımcı ise evden çalışmanın keyifli bir hale geldiğini savunarak ofise özlem duymadığını belirtti.
ofis-ortami-ozlem-grafik

Duygular

Endişe

Salgın süreci bittikten sonra ofise dönme eğilimlerinde ise kararsızlık yaşayanların yüzdesi daha fazla oldu. Duyulan endişeler arasında sevdiklerine virüs bulaştırma riskinin var olması, aşının henüz çıkmamış olması, kalabalık ortamlara girme stresi var olacağı için bu grup ofise gitmekte endişe duydu. Fakat bir yandan bu korku ile yaşamak istemediklerini ve sosyalleşmeye ihtiyaç duyduklarını belirttiler.
ofise-donme-endise-grafik-evet
ofise-donme-endise-grafik-hayir
ofise-donme-endise-grafik-kararsiz
Karantina döneminin sona ermesi pandeminin sona ermesi anlamına gelmediği için tedirginim.
Şirketin gelecek planları konusunda açık ve şeffaf bilgi vermek çalışanlar üzerinde bilinmeyenin korkusunu azaltabilir.
İşyerinde net önleyici tedbirlere sahip olmak, çalışanların stres seviyesini azaltmaya yardımcı olacak ve güven inşa edecektir.

Duygular

Memnuniyet

Uzaktan çalışma modelinin zorunluluk halinden kalkıp bir tercih haline geldiğinde bu çalışma modelinde kendini daha iyi hissedip devam etmek isteyenlerin yüzdesi 63 iken, olumsuz yönde etkilendiğini düşünüp ofis ortamında iş süreçlerine devam etmek isteyenlerin yüzdesi 11 oldu. Kararsız kalanlar ise bazen ofis bazen uzaktan çalışmanın doğruluğunu savundu.
uzaktan-calisma-memnuniyet-grafik-evet
uzaktan-calisma-memnuniyet-grafik-hayır
uzaktan-calisma-memnuniyet-grafik-kararsiz
Hayır istemiyorum çünkü; evde çalışırken dikkatimi ve motivasyonumu toplamakta zorlanıyorum. İş arkadaşlarımla birlikte çalışırken çok daha verim alıyordum.
Evet istiyorum çünkü; daha sağlıklı beslenebiliyorum. Çalışma düzenimi kendi isteğime göre kişiselleştirebiliyorum. Zamanımı daha verimli kullanıyorum.

Özet

ozet

Özet

Tasarımcılar İçin Uzaktan Çalışma Dönemi

Salgın sürecinde tasarımcıların uzaktan çalışma modeline nasıl adapte olduklarını araştırdığımız anketimize katılan tasarımcıların %97.1 oranında uzaktan çalışırken, %2.9 oranında tasarımcı hibrit yapıda ofise gittiğini belirtti.
Demografi
1
Anketimize 18 ve 35+ yaş arasında UX, UI, Ürün, Grafik, Servis, Mimar ve Creative Director alanında çalışan tasarımcılar katıldı.
İletişim
2
En çok ekiple, en az müşteri ve yönetici ile iletişim halinde olan tasarımcılar iletişimlerini %80 oranında hem yazılı ve hem görüntülü yaparken %55.7 oranla kamera açmayı tercih ediyor.
Tool Tercihleri
3
İletişim kurarken en çok Zoom ve Slack, planlama yaparken en çok Jira ve Trello, tasarım süreçlerine ise Adope ve Sketch en çok tercih ettikleri araçlar arasındaydı.
Servisler
4
Tasarımcılardan %41.1 oranında online birebir görüşme servisini deneyimlerken, %38.4 oranında herhangi bir servis deneyimlemediğini belirtti.
Yaşam Dengesi
5
İş ve özel hayatın dengesini %57.1 oranla bazen kurabildiğini söyleyen tasarımcılar, %64.3 oranla çalışma saatlerinin arttığını düşünüyor.
Stres&Verimlilik
6
%44.9 oranında stresin azaldığını düşünen tasarımcılar için en büyük etken yolda geçen zamanın azalması olarak görülürken stresi attıran etken ise sürekli müsait olma algısı olarak belirtildi.
Çalışma Ortamı
7
Tasarımcıların için çalışma ortamında olmazsa olmazlar arasında ilk 3'e giren konforlu bir çalışma sandalyesi, kahve ve kulaklık oldu. Evde internet bağlantı problemi yaşadıkları teknik sorunların başındaydı.
Duygular
8
Salgın döneminde tasarımcılar ofiste arkadaşlarıyla olan molalarını özlerken, %50.7 oranla ofise dönme endişesi yaşıyorlardı. Uzaktan çalışma modeline ise %63 oranla olumlu yaklaşıp daha verimli olduklarını savundular.

Bültenler

Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlası hakkında içerikler paylaşıyoruz.
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.