Ekipten

Kuveyt Türk Lonca Girişimcilik Merkezi'nde Neler Yaptık?

Userspots olarak 90'dan fazla eğitim tecrübemiz, 1800 üzeri katılımcı sayımızla hem bireysel hem de kurumlara özel eğitimlerimizle Lonca'nın 5. dönem programının eğitim mentorluğunu üstlendik. 2 haftalık eğitim ve devamında 1 haftalık ürün geliştirme programı ile bu döneme katkıda bulunduk.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kuveyt Türk Lonca Girişimcilik Merkezi Nedir?

Çok lokasyonlu, özel mentorluk sistemine sahip, programı bitiren girişimcilerin başvuruda önceliklere sahip olduğu bir yatırım fonunu da içinde barındıran özel bir Girişimcilik Merkezi olarak Kuveyt Türk Katılım Bankası tarafından, Workinton proje ortaklığıyla kuruldu.

Lonca Girişimcilik Merkezi'nde mentorluk sistemine büyük önem verilmekte, Lonca girişimcileri için ne tür mentorluğa ihtiyaç varsa, bunun sağlanması hedeflenmektedir.

Biz de Userspots olarak 90'dan fazla eğitim tecrübemiz, 1800 üzeri katılımcı sayımızla hem bireysel hem de kurumlara özel eğitimlerimizle Lonca'nın 5. dönem programının eğitim mentorluğunu üstlendik. 2 haftalık eğitim ve devamında 1 haftalık ürün geliştirme programı ile bu döneme katkıda bulunduk. 

Start-up’lara 3 haftalık eğitimler sonunda birebir mentorluk hizmeti verdikten sonra bonus olarak Branding Workshop’u ile de süreci keyifle tamamladık.

Eğitimimize katılan Start-Up’lar:

Goldtag

Uygun fiyatla altın alım-satımı, diğer kullanıcılara kolayca altın transferi yapma ve özel günler için etkinlik oluşturup altın hediye gönderimine imkan sağlayan dijital bir kuyumcudur.

AlmanPay

İnternet üzerinden yapılan ödemelerin ve aboneliklerin güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlayan harcama yönetim platformu.


StrixEye

Bir web uygulamasında gelen tüm istekleri gerçek zamanlı olarak analiz edip anomali tespiti yapan ve ürettiği bulguları bir monitoring servisi olarak sunan bir PaaS ürünü.


Jetlexa

Sıklıkla ihtiyaç duyulan hukuki belgelerin hazırlanmasını otomatikleştiren sözleşme otomasyon yazılımı.

Ayonvi

Marketlerde, akıllı alışveriş arabasıyla ürünleri kolayca okutup kasaya gitmeden ödeme yapmayı sağlayan bir uygulama.


Akıllıfon

Yapay zeka tabanlı portföy optimizasyon ve robo danışmanlık platformu.


Wallids

Bulut tabanlı olup yapay zeka algoritması ile çalışan bir siber güvenlik yazılımı.

Preticks

Finansal haberleri makine öğrenmesiyle sınıflandıran ve artması öngörülen şirket hisselerinin mobil bildirimlerle kullanıcılara haber verilmesini sağlayan bir servis.


Eğitim Süreci

1. Hafta 
Kullanılabilirlik Testi Eğitimi

Eğitmenler: Mustafa Dalcı & Burak Çevik

Girişimler her ne kadar yaratıcı ve yetenekli ekiplerden oluşsa da hatalar ve sonradan ortaya çıkabilecek hataları önceden fark edebilmek ve önlemek büyük önem arz etmekte. Biz de eğitime ilk olarak; girişimlere kendi ürünlerini test edebilmeleri ve arzu edilebilen bir ürüne ulaşabilmeleri için Kullanılabilirlik Eğitimi vermekle başladık. Eğitim kapsamında katılımcılara, kullanabilecekleri metotlarla birlikte COVID-19 döneminde testi nasıl gerçekleştirebilecekleri üzerine hazırladığımız 7 adımdan oluşan bir yönerge verdik.

“Lonca Girişim Topluluğunda eğitim vermenin yanı sıra çok güzel arkadaşlıklar da edinmiş olduk. Gerçekten işi yapmak ve en idealini yapmak üzerine oluşturulmuş bu ekiple beraber çalışmak ilham vericiydi! '' - Burak Çevik

Benchmarking Eğitimi ve Trendler

Eğitmenler: Özer Çetinkaya & Merve Ertuğrul


Kuveyt Türk Lonca Girişim Merkezi Start-up'larına 1 gün sürecek bir trend eğitimi verdik. Eğitimde genel olarak dünya trendlerinin ne yöne gittiğinden, trendlerin öneminden ve start-up dünyasında trendlerin nasıl belirleyici bir etmen olduğundan bahsettik. Sonrasında soru-cevap bölümü ile etkileşimli bir şekilde süreci tamamladık. 

“Benchmark nedir?, Neden benchmark yaparız?, Nasıl benchmark yaparız?” sorularını yanıtlayan bir eğitimle başlayan workshop’umuz uygulamalı bir benchmark çalışmasıyla devam etti. Uygulamalı olarak yapılan benchmark çalışmaları ekiplerin daha sonra çalışmayı geliştirmesi için her ekibin Miro board’una eklendi. Bu süreçte özellikle uygulamalı benchmark çalışması oldukça faydalıydı. Çünkü karşılıklı iletişim halinde ilerlediğimiz bu çalışma ile ekipler benchmark çalışmasını uygulamalı öğrenirken aslında biz de ekiplerin isteklerini ve beklentilerini öğrenmiş olduk.


"Trendler, sektörlerden bağımsız olarak her girişimin takip etmesi gereken bir dönüşüm. Yaratılan bu beklenti ekonomisi içinde artık her trend çok farklı bir sektörü etkileme gücüne sahip." - Özer Çetinkaya


"Benchmark çalışması her projede olması gereken bir araştırma yöntemi. Düzenli ve kapsamlı yapılan benchmark çalışmaları araştırma süreçlerini pek çok açıdan çok verimli hale getirmektedir." - Merve Ertuğrul

Kullanıcı Araştırması Eğitimi

Eğitmenler: Merve Ertuğrul & Aziz Gürkan Tan

Kullanıcı araştırmasını anlattığımız bu eğitimi aralarda yaptığımız küçük egzersiz çalışmalarla destekleyerek ekiplerin ürünleri veya servisleriyle ilgili bakış açılarını genişletmelerini sağladık. Eğitim sürecinde her ekibin yaptığı 15 dakikalık persona egzersiziyle persona kavramı pekiştirilerek sonraki adımlar için güçlü veriler elde edildi.

2. Hafta

Veri Analizi Eğitimi ve Çalışması

Eğitmen: Ezgi Girgin

Kullanıcı araştırmasının önemli adımlarından biri de araştırma verilerinin analizidir. Elde edilen bulgulardan yalnızca anlamlı içgörüler çıkarmak için değil; kullanıcılarımızı tanımak, ürün veya servisimizle girdiği etkileşimi bütünsel görmek ve fonksiyonları bu etkileşimlerle eşleştirmek için de çeşitli yöntemler kullanırız. Bu eğitimde de kullanıcı görüşmelerinden elde ettiğimiz verileri bağıntı şemasıyla gruplayıp persona oluşturmanın yanı sıra müşteri yolculuğu haritası ve mental model oluşturma egzersizleri yaptık.

Tasarım Eğitimi ve Tasarım Workshop’u

Eğitmen: Ömer Berk Yüksel

Design Thinking kavramının tarihiyle başlayan eğitim Design Thinking yöntemini ve nasıl kullanıldığını anlatmamızla ve örnekleri incelememizle devam etti. Ekipler Design Thinking’in süreç ve adımlarını öğrendiler sonrasında egzersiz çalışmasıyla birlikte uygulamalı olarak kullandılar.


''Herhangi bir problemi tek bir metodu kullanarak çözemeyiz. Probleme yönelik pek çok metodu kendimize göre optimize ederek doğru akış ile ilerlememiz gerek.'' - Ömer Berk Yüksel

Arayüz Tasarımı

Eğitmen: Ömer Berk Yüksel

Bu eğitimimizin ilk aşamasında katılımcıları wireframe kavramı ile tanıştırdık sonrasında ise yaptığımız küçük bir egzersizle bu kavramı detaylandırdık. Eğitimin sonunda ekipler kendi ürünlerinin wireframe’lerini çizerek eğitimi tamamladılar. 

3. Hafta 
Prototipleme Görüşmeleri ve Validasyon Testleri

Eğitmenler: Merve Ertuğrul & Aziz Gürkan Tan

MVP ürünlerin nasıl test edileceğini ve farklı MVP yöntemlerini anlatarak Mirobard'da konuyla alakalı uygulamalı bazı MVP egzersizleri yaptık.

Bonus: Branding Strategy Workshop

Eğitmenler: Merve Ertuğrul & Gürkan Özkan

Marka kimliği, bir logo ve renklerden çok daha fazlasıdır. Güven oluşturma, ürünün ya da hizmetin değerlerini göstermek, kullanıcılarla aramızdaki iletişimi en iyi şekilde kurabilmek için hazırlarız. Bunların hepsini yapabilmek için ise logo, tipografi, markamızın sloganı, içeriklerimiz, marka rehberimiz, ikonlarımız, illüstrasyonlarımız, sosyal medya postlarımız, müşteri hizmetlerimiz, broşürlerimiz gibi birçok unsur var. Covid-19 sebebiyle dijital dünyadaki kimliğimizi özellikle öne çıkarmamız gereken bu dönemde, Userspots olarak, start-up’lara branding workshop’u düzenleyerek kendi markalarını daha iyi ifade edebilmeleri konusunda mentorluk veriyoruz. 

Marka duruşunun güçlü olması için çok önemli ve kapsamlı bir çalışma gerektirmektedir. Bu noktada Userspots olarak Kuveyt Türk Lonca Girişim Start-up’larına eğitim verdiğimiz süreçte marka duruşunu güçlendirici bir eğitime ihtiyaç duyulduğunu tespit ederek Gürkan ve Merve'nin çalışmalarıyla kapsamlı bir Branding Workshop’u hazırladık. Workshop temelde 4 ana başlık üzerinden ilerledi:


• Brand Heart

• Brand Space

• Brand Character

• Visual Identity


Yukarıda belirttiğimiz 4 ana başlık aslında birçok alt başlıklara ayrılıyor. Bu çalışmada ekipler, her alt başlık içerisinde uygulanan egzersizlerle ve Gürkan ve Merve'nin mentorluğunda markalarını daha derinden inceleme şansı yakaladı. Tamamladığımız egzersizlerin sonucunda her ekip için birer Brand Report oluşturduk. Tüm bu verileri -eğitimde yaptıkları egzersizlerle birlikte- ekiplerin Miro board’larına ekledik.


''Uzun araştırmalar sonucunda oluşturduğumuz bu yapıyı ekiplerle birlikte uygulamak bizim için çok tatmin edici bir süreç oldu. Aldığımız olumlu geri dönüşlerle süreci güzel tamamladık.'' - Merve Ertuğrul

“Hazırladığımız bu çok katmanlı branding workshop’u ekiplerin aktif katılımları ile birlikte daha keyifli ve verimli bir sürece dönüştü.” - Gürkan Özkan

Eğitim Sonrası

Feedback Görüşmeleri, Mentorluk ve Tasarımların Finalize Edilmesi

Ekipler ve tasarımcılar olarak çalışmaları beraber değerlendirerek tasarımcılarımızın yorumlarıyla süreci ilerleterek tasarımlara son dokunuşu yaparak her ekip mentoruyla birlikte süreci tamamladı.

Katılımcılarımızın Yorumlarıyla Eğitim Süreci


"Eğitim süreci bizim için çok faydalıydı. Hem tasarım süreçleri ve önemiyle ilgili çok şey öğrendik hem yardım alabileceğimiz insanlar tanıma şansı bulduk. Sorularımıza cevap bulmanın yanı sıra içimdeki tasarımcıyı ortaya çıkarma ve birkaç deneme yapma şansı buldum. Bugün dünden daha iyi olmamızın sebepleri arasında Userspots'un önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebilirim." - Onur Çakar / Wallids


“Alanında uzman kişilerle birlikte markamızın kalbi, karakteri, görsel kimliği için en faydalı eğitimi aldık. Bu eğitimleri uzaktan aldık ama bize çok yakınlardı. Mentorumuz kendi projesi gibi sahiplenip görevler verip geri bildirimlerle projemiz için en iyisini hedefledi. Tüm eğitim sürecinde onlarca framework, kullanılabilirlik testleri, uygulama tasarım araçları, nasıl benchmark yapılacağını nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrendik. Özetle; başlangıçta uzmana gerek duymadan kendiniz bu işlerli üstleniyorsunuz ve iş tam istediğiniz gibi olmuyor. Bazı noktaları gözden kaçırıyorsunuz. Bunun için markanızın başlangıç aşamasında tecrübeli birilerine ihtiyaç duyuyorsunuz. Biz aldığımız eğitimden memnunuz içtenlikle tavsiye ederiz.” - Merve Dayanç / Ayonvi


“Userspots eğitimleri, farklı disiplinlerden gelen girişimcilerin ilgisini çekmek ve canlı tutmak üzere düzenlenmiş eğitimlerdi. Kendi girişimimizin kullanıcı deneyimine ilişkin çalışmaları olgunlaştığında da sorularımızı yanıtlamak üzere açık kapı bırakan nezakete dayalı bir kültür de cabası. Teşekkürler Lonca, teşekkürler Userspots.” - Can Şimşek / Strixeye

Mentorlarımız:

Goldtag : Özer Çetinkaya

Almanpay: Özer Çetinkaya

Strixeye : Ezgi Girgin

Jetlexa : Ömer Berk Yüksel

Ayonvi : Gürkan Özkan

Akıllıfon : Aziz Gürkan Tan

Wallids : Burak Çevik

Preticks: Merve Ertuğrul

Hangi alanda hizmet veriyor olursanız olun, kendinizi geliştirmek ve dijitalde iyi olmak zorunda olduğunuz, rekabet edebilmek için ise güncel trendlere ayak uydurmanız gerektiği bir dönemdeyiz. Bunu en iyi şekilde başarabilmenize yardımcı olmak için firmalara özel hazırladığımız ve dijital dünyaya uygun hale getirdiğimiz Kurumsal Eğitimlerimiz ile firmaların ihtiyaçlarını karşılayan çözümler üretiyoruz

Userspots’tan Girişimcilere Eğitim
Kuveyt Türk Lonca Girişim Merkezinde Neler Yaptık?

Hazırlayan;

UX & Innovation Designer

Merve Ertuğrul

Oluşturulma Tarihi
11/2020
Güncellenme Tarihi
03/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.