Ekipten

Moodboard (İlham Panosu) Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Yazar
Arda Öztürk
No items found.
Tasarım süreçlerinde ilham almak için kullanılan moodboard'u yani ilham panosunu ve kendi ilham panonuzu nasıl hazırlayabileceğinizi anlattık. Ayrıca JR UX Designer Sezon 2'de katılımcıların “Star Wars” temasına uygun hazırladıkları moodboard'ları derledik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Moodboard (İlham Panosu) Nedir?

Moodboard (İlham panosu), görsel, renk, yazı gibi birçok element yardımıyla oluşturulan; tasarımcının kafasındaki tasarımı anlamasını ve anlatımını kolaylaştıran bir pano tekniğidir. Ürün tasarımı, moda tasarımı, servis tasarımı gibi birçok alanda kullanılan bu teknik genellikle tasarımın ilk süreçlerinde tasarlanacak ürün hakkında bir temel oluşturmak için tercih edilir. Moodboard tasarlanacak son ürünün sahip olacağı dil hakkında tasarımcıya süreç boyunca yardımcı olur, müşteriye ön gösterim için iyi bir pano sağlar ve ekip çalışmasını kolaylaştırır. Moodboard genellikle fotoğraf, renk, yazı gibi elementler kullanılarak oluşturulur ama kendinizi en iyi şekilde nasıl ifade edeceğinizi düşünüyorsanız o şekilde bir moodboard hazırlamanız her zaman en iyisi olacaktır.

Moodboard Neden Hazırlanır?

Earthy Layers Moodboard

1- Tasarıma başlamadan önce temel oluşturmak için

Tasarım sürecine başlarken kafa karışıklığını gidermek için kullanılan yöntemlerden bir tanesi moodboard’dur. Tasarıma nereden, nasıl başlayacağını bilemeyenler için moodboard yaratmak, tasarlanacak ürün hakkında bir temel oluşturma konusunda yardımcı olur ve tüm tasarım süreci boyunca bu panodan ilham alınabilir. Aynı zamanda süreç içinde pano üzerinde değişiklikler de meydana gelebilir.

2- Takım çalışmalarında ortak bir tasarım dili yaratmak için

Takım ile beraber yapılan projelerde ortak bir tasarım dili yaratıp çalışmaya bu dil üzerinden devam etmek çok önemlidir. Ortak bir dil yaratmak için kullanılan yöntemlerden biri de moodboard oluşturmaktır. Moodboard ekip çalışmalarında bireysel çalışmalara göre daha zor oluşturulabilir, çünkü birden fazla kişinin tasarım üzerine fikri olacaktır. Ancak bu süreci atlatan ve moodboard üzerinden ortak bir tasarım dili yaratan ekiplerin daha başarılı bir tasarım süreci izlediğini fark edebilirsiniz.

3- Müşteriye oluşacak tasarım hakkında ön bilgi vermek için

Müşteriyle çalışılan bir tasarım sürecindeyken, çalıştığınız kişi tasarım hakkında zaman zaman bilgi sahibi olmak isteyecektir. Tasarım sürecinin başında, moodboard’u kullanarak son ürün için düşündüğünüz tarzı müşteriye aktarabilir, yorumlarını alabilirsiniz.

4- Bir tasarımı kendi yorumumuzla anlatmak için

Moodboard sürecini illaki tasarlayacağınız bir ürün için değil, çoktan tasarlanmış bir ürün, arayüz, film gibi herhangi bir veri üzerinden de yapabilirsiniz. Bu süreçte sizin moodboard yapmak istediğiniz konuyla alakalı hissettikleriniz ve bunu nasıl yansıtmak istediğiniz önemli. Jr. UX Designer programımızın ikinci sezonunda katılımcılarımızın Star Wars teması üzerine yaptığı moodboard çalışmalarını bu yazının sonunda inceleyebilirsiniz. :)


Moodboard Nasıl Hazırlanır?

Marka Tasarım Süreci İlham Panosu / Bryce Reyes


Bir ürün,servis veya arayüz tasarımı yaparken, bu zamana kadar yapmış olduğunuz araştırmalar, aklınıza gelen fikirler, tasarımınızı benzettiğiniz imgeler… her şeyi bu panoya dökebilirsiniz. Unutmayın bu pano sizin oyun alanınız ve bu oyun alanında tasarlamak istediğiniz ürünü, servisi veya arayüzü kafanızda nasıl betimlediğinizi yansıtmaya çalışmalısınız.

Bu süreçte moodboard üzerine koyabileceğiniz elementler şunlar olabilir;

• Görseller
• Renkler
• Anahtar Kelimeler
• Geometrik ve Organik Şekiller
• İkonlar
• Ve Tasarımınızı yansıtabileceğini düşündüğünüz her şey

Başlarda zorlanmanız çok doğal olsa da yukarıda bahsettiğimiz ya da aklınıza gelen tüm elementleri buraya koymaktan çekinmeyin.

Panonuza aklınıza gelen elementleri koyduktan sonra ilham panonuz üzerinde bir ahenk oluşturmaya çalışın, koyduğunuz şeyleri sevmiş olabilirsiniz ama aralarındaki uyuma da mutlaka dikkat edin. Bu uyumu göz önünde tutarak tek başınıza ya da ekip arkadaşlarınız ile beraber moodboard yaratabilirsiniz. Düşündüğünüzden daha uzun sürebilir ama zaman ve değer vererek oluşturduğunuz bir moodboard sizleri tasarım sürecinde oldukça rahatlatacaktır.

Moodboard Yaparken Sizlere Yardımcı Olabilecek Siteler

Pinterest

İnternet tabanlı olan tasarım fotoğraflarını sınıflayan ve insanların da yaptıkları tasarımlarını paylaşabildikleri bir sosyal medya platformudur. Bu platformun moodboard hazırlarken sağladığı en büyük avantaj ise arama motoru sayesinde hızla ilham alabileceğiniz tasarımlara erişebiliyor olmanız. Ayrıca Pinterest'te ücretsiz bir hesap oluşturarak beğendiğiniz tasarımları yarattığınız klasörlerde biriktirebilirsiniz. Pinterest’i keşfetmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Canva

Belirli şablonları kullanarak tarayıcınız üzerinden tasarım yapma imkanı sunan Canva, moodboard için de birçok hazır şablona sahip. Ayrıca fotoğraf, illustrasyon, renk ve yazı kütüphaneleri ile sizlere güzel bir moodboard oluşturma imkanı sağlayacaktır. Canva hakkında daha fazla detay için buraya tıklayabilirsiniz.

Miro

Tarayıcınız üzerinden online ve çoklu katılımcıyla moodboard oluşturabileceğiniz, birden çok şablona sahip olan diğer bir uygulama ise Miro. Takım arkadaşlarınızla moodboard oluşturmak için kullanılabilecek olan miro uygulamasını keşfetmek ve daha fazlasını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

GoMoodboard

Herhangi bir kayıt işlemi yapmadan moodboard oluşturabileceğiniz internet sitelerinden bir diğeri de GoMoodboard. Ücretsiz ve kayıt olmadan hazır şablonlar üzerinden moodboard oluşturabileceğiniz bu siteyi buradan inceleyebilirsiniz.

Niice

İnternet üzerinde sevdiğiniz görselleri tek bir çatı altında toplayabileceğiniz uygulama Niice ile tanışın. Niice 3 klasöre kadar size ücretsiz bir deneyim sunarken sevdiğiniz ve gördüğünüz içerikleri aynı yerde toplamanızı sağlıyor. Aynı zamanda sahip olduğu chrome eklentisi ile ulaşımı ve kullanımı da oldukça kolay. Ayrıca, Niice hakkında daha fazla bilgi almak için buradan internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Dribbble

Dribbble tasarımcılar tarafından moodboard örneklerini inceleyebileceğiniz, tasarım ve moodboard yapım tarzları olarak ilham alabileceğiniz, sizi tasarım trendleri konusunda güncel tutabilecek bir site. Buradan Dribble sitesinde tasarımcıların paylaştıkları moodboard örneklerini inceleyebilirsiniz.


Jr. UX Designer 2. Sezon’da Moodbard Case’i

Bu kadar önem arz eden ve fayda sağlayan ilham panolarını -JR UX Designer Sezon 2’deki katılımcılarımızın da bu konuda kendilerini geliştirebilmeleri için- Case Zero’ya ekledik. Bu adımda JR UX Designer Sezon 2 “Star Wars” teması ile hazırlandığı için CMO Dart Vader, katılımcılardan kendisi için bir moodboard düzenlenmelerini istedi.

Bu zorlu görev için önce bir renk paleti oluşturan JR UX Designer adaylarımız; düzenledikleri renk paleti ile birlikte zor beğenen CMO Darth Vader için bir moodboard tasarladılar.

Şimdi bunun sonucunda ortaya çıkan en iyi moodboard örnekleri ile sizleri baş başa bırakıyorum.


Case Zero - En İyi Moodboard Örnekleri


U2 X2:



Obi Wan Designobi:


Dark Moder:


CAN SOLO:


Renderlei:


IknowIamadesigner:


Çapin:

52Hertz:

Path Lord:


Samasyā Apanek:


Jr. UX Designer’ın 2. sezonunda ele aldığımız moodboard konusunu beğendiyseniz ve Jr. UX Designer serimiz ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, buradan gelecek sezonları da takip ederek serüvenimize dahil olabilirsiniz. :)


Aynı zamanda diğer sezonlarda yaptığımız etkinlikler hakkında da buradaki yazılarımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.


Jr. UX Designer sürecini nasıl tasarladık?

Jr. UX Designer 2. Sezon görselleştirme örnekleri

Jabba The Hutt’ı ikna et

Jr. UX Designer sketchnote örnekleri


Moodboard (İlham Panosu) Nedir?
Moodboard (İlham Panosu) Nedir?

Hazırlayan;

Arda Öztürk

Oluşturulma Tarihi
08/2020
Güncellenme Tarihi
12/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.