Ekipten

No-Code Ekosistemi ve Başlangıç Paketi

Yazar
Mustafa Dalcı
Bu Cuma NocodeFridayʼde büyümekte olan No-Code ekosisteminden ve bu ekosisteme giriş araçlarından bahsedeceğim.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

No-Code Ekosistemi ve Başlangıç Paketi

Bu Cuma NocodeFridayʼde büyümekte olan No-Code ekosisteminden ve bu ekosisteme giriş araçlarından bahsedeceğim. Son olarak Amazonʼun da bu alana girmek için bir ürün çıkarmasıyla birlikte No-code uygulamalarının popülaritesinin artacağını söyleyebiliriz.

Ekosistem Haritası

Detaylı bir ekosistem haritasını aşağıda bulabilirsiniz. Özellikle web dünyası için geniş bir ürün skalası ile karşı karşıyayız.

Bu kadar logoyu gördüğünüzde nereden başlayacağınızla ilgili bazı soru işaretleri belirmiş olabilir. Bunun için bir başlangıç paketi hazırladım.


Başlangıç Paketi

Web dünyasındaki yığılmaya eşdeğer bir şekilde bu alanla ilgileniyorsanız ürününüzün bir websitesi olacağını varsayarak başlıyorum.

Verileri Toplayacağımız Bir Araç (Airtable)

Airtable

Airtable sadece Excelʼin online ve daha renkli hali değil, aynı zamanda webde bir veritabanı gibi çalışabilen bir yapıya da sahip. Formlar aracığıyla Airtable üzerinden bizzat veri toplayabileceğiniz gibi sitenizdeki formları veya başka form araçlarıdan (Typeform vs.) gelen veriyi Airtableʼa aktarabilirsiniz. Airtableʼın bir diğer özelliği ise bu verileri farklı Block yapılarıyla dilerseniz bir harita üzerinde, dilerseniz tablo olarak bir websitesinde göstermenize olanak sağlıyor.


Sistemler Arasında Bağlantı Kurmak İçin Bir Araç (Zapier)

Zapier

No-code dünyasının orta sahasında Ömer Üründülʼün deyimiyle bloklar arasında bağlantıyı kuran, adeta bir Atiba görevi üstlenecek bir aracımız var. (Futbolla ilgilenmeyenler için kötü bir gönderme, kusura bakmayın) İsmi Zapier olan bu araç sayesinde “X servisinde Y olursa git onu Z servisinde T işlemini başlat” hareketlerini yapabiliyorsunuz. Böyle bir matematik işlemi gibi anlatmakla kalmayıp yapabileceklerinizi örneklendireyim. Zapiler ile “Websitemde biri form doldurduğunda Airtableʼda otomatik olarak bir PDF teklifi oluştur ve ilgili kişiye mail at” senaryosunu oluşturabiliyorsunuz.

Bir Web Site Oluşturucu (Wix/Webflow/Unbounce)

Webflow

Youtube reklamlarından dolayı Wixʼe soğuk bakıyor olabilirsiniz, asla bakmayın. Wix yıllar içinde, bir içerik yönetim sistemine sahip, istediğiniz yapıları kurabileceğiniz, üzerinden içerik satışı da yapabileceğiniz bir araca dönüştü. Eğer biraz daha gelişmiş bir yapıya ihtiyacınız varsa burada devreye Webflow girecek, onunla ilgili de ilerleyen günlerde biraz daha detaylı yazılarla karşınızda olacağız. Tek bir sayfalık yapıya ihtiyacınız varsa da Unbounce gibi bir landing page oluşturucu da yeterli olacaktır.

Bir Örnek Vaka: Pazaryeri

Bu 3 konuyu ve burada adı geçen araçları tanımıyor olabilirsiniz. O yüzden size bir Pazaryeri üzerinden örnek vereyim.

Farz edelim istediğiniz dişçiye kolayca ulaşabileceğiniz ve randevu alabileceğiniz biriş kurmak istiyor ve bunun pazarda bir karşılığının olup olmadığını anlamayı amaçlıyorsunuz. Webflow, Airtable ve Zapier ile müşterilerin dişçileri gördüğü, puanlarına baktığı, boş saatlerini görebildiği ve rezervasyon yapabildiği bir sistemi yapabilirsiniz. Sitenizi Webflow ile kurar, veritabanı olarak Airtableʼu kullanır ve bu iki servis arasındaki ilişkiyi Zapier ike yönetirsiniz.

Dişçileri ve boş saatlerini Airtableʼda tutup, Airtableʼe her eklediğiniz dişçinin Webflowʼa aktarılması için Zapierʼi kullanırsınız. Airtableʼın form özelliğini kullanarak dişçilerin boş vakitlerini güncelleyebileceği bir yapı da oluşturabilirsiniz. (Bunun otomatik olması kesinlikle daha güzel olurdu ama başta işlemleri biraz manuel yapacaksınız) Müşterinin randevu almak için Webflow üzerinden başvuru yaptığı sistemde eğer dişçi randevuyu onaylarsa onay mailini yine Zapier ile gönderirsiniz. “Randevu saatinden X saat sonra da değerlendirme anketi gönder” senaryosunu yine Zapier ile yapıp müşterinin dişçiyi değerlendirmesini sağlayabilirsiniz. Bu puanları Airtable da saklayıp web sitenizde görebilirsiniz.

Umarım bu örnek bu başlangıç paketinin neler yapabileceğini anlatmakta faydalı olmuştur. 

Bu ekosisteme istediğiniz şekilde dahil olabilirsiniz ama size yol göstermek için bir başlangıç kiti hazırlamak istedim. Sonraki haftalarda görüşmek üzere!

Bonus: Webinar 🖥

No-code serisinin ilk bölümüne ek olarak no-code platformlar ile nasıl startup'a başlanabilir hakkında sevgili Fırat Demirel (https://girisimler.net) ile bir webinar gerçekleştirdik. Göz atmanızı tavsiye ederim.


No-Code Ekosistemi
No-Code Ekosistemi ve Başlangıç Paketi

Hazırlayan;

UX Consultant - CEO

Mustafa Dalcı

Oluşturulma Tarihi
08/2020
Güncellenme Tarihi
07/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.