UX Yazarının Yol Haritası: Spotify Örneği

Kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmek için görevlendirilmiş bir UX Writer olduğunuzu düşünün. Kullanıcılarla buluşan kelimeleriniz size göre harika. Ama ekip ve kullanıcı aynı düşünceyi paylaşıyor mu?

Hayatın İçinde

Günlük hayatta bilinçli ya da değil pek çok ürün kullanıyoruz. Ödev için internetten kaynak araştırmak, evde bitmek üzere olan malzemelerin siparişini vermek, kira ödemesi için mobil bankacılığı kullanmak veya yolculuk esnasında en sevilen albümü dinlemek için kulaklıkları takmak…

Tüm bu anlar, elbette belirli bir kullanıcı deneyimini içeriyor. Bir kullanıcı olarak girdiğiniz internet sitesinde aldığınız hata mesajına, ilk kez kullandığınız üründe neler yapabileceğinize dair açıklamalar mevcut.

Hata mesajı örneği üzerinden gidelim. Alışverişin son safhasına geldiniz ve ödeme yapmak için ilerlemek istiyorsunuz. Karşınıza çıkan ekranda 404 Not Found hatası ile karşı karşıya kaldınız. Bir şeylerin yolunda gitmediği belli ancak bir şeyler neden yolunda gitmiyor? Sorun sizinle mi, bağlantı aracınızla mı, ürününüzle mi ilgili? Bu hata şimdi gerçekten size neyi anlatmaya çalışıyor?

Hata metnini okumuş ve hatta metni beğenmiş de olabilirsiniz. Ancak hatanın nereden kaynaklandığını anladınız mı? Yani harika kelimelerle oluşturulduğuna emin olduğunuz bu metin amacına uygun mesajı veriyor mu?

Gerçekten Neyi Anlatmaya Çalışıyoruz?

Dünyaca ünlü müzik ve podcast uygulaması Spotify’ın Kıdemli UX Yazarı Janine Saunders, işin mutfağında oldukça iyi sonuçlar çıkaran biri olarak bu soruyu kendisine hep sorduğunu ifade ediyor:

Gerçekten neyi anlatmaya çalışıyorum?

Saunders bu soruyu sormanın iyi bir UX Writer olmak için kesinlikle gerekli olduğunu savunuyor. Zira iyi bir UX Writing için harika kelimelerle oluşturulmuş bir metinden daha çok bu metnin arkasındaki mesajın doğru bir biçimde tasarlanmış olması gerekli.

Metnin arkasındaki niyeti anlamak pek çok süreç için gerekli. Metnin nasıl oluşturulacağı, aktiflik ve dönüşüm oranının nasıl etkileneceği, gelir hedefleri ve kullanıcının nasıl hissedeceği bu sayede şekillenmiş olacak. (UX’in anksiyeteyi nasıl etkileyebileceğini incelemiştik.)

Yani iyi bir UX Writing örneği oluşturmanın önemi göründüğünden daha büyük olabilir. Peki bu süreci planlarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Saunders bu soruyu şöyle cevaplıyor:

Düşüncelerinizi Yapılandırın

Belki aynı işlevi görmüyor olacak ama üniversite döneminde yaptığınız bir ekip ödevini düşünün. Ödevin belirli kısmını yazdınız ve ekibinizdeki diğer kişilerle paylaştınız. Ancak ekip arkadaşlarınızdan birisi oluşturduğunuz metne çok kişisel bir açıdan yorum yaptı. Bu metni oluşturduğunuz sürede neler düşündüğünüzü anlatmak o kadar kolay değil ve arkadaşınız o bağlamı algılamak için o kadar vakit ayırmayabilir.

UX Writing süreci için de durum farklı değil. Geliştirilmiş metinler, pek çok geri dönüş, düzenleme ve öneriyle ortaya çıkar ancak bu bir yazar için oldukça zor bir süreç anlamına gelebilir.

Saunders bu noktada ilk olarak mesajı belirlemenin önemine dikkat çekiyor. Metin oluşturulmadan önce ilgili ekiplerle bir araya gelip, seçilecek dilde ortak bir karara varmak, mesajın hedefi ve ana noktaları hakkında geri bildirim toplamak çok daha sağlıklı bir sürecin oluşturulması anlamına gelecektir.

Saunders’ın Spotify önerilerinin çalışma şeklini dinleyicilere nasıl açıkladığına  ilişkin mesajlaşma stratejisini başlatmak için kullandığı kısa bir şablon örneği. Bu şablon tasarım, hukuk ve şirketler arası liderler arasındaki ana soruları ve kararları yönlendirdi.

Bir Çatı Oluşturun

İlk aşamada iletilecek mesajın ne olduğuna karar verildi. Şimdi bu mesajla ilgili bir çatı kurmak önemli. İsterseniz oldukça detaylı alanlarda çalışabilir, isterseniz basit bir spektrum üzerinden ilerleyebilirsiniz.

Bir çatı kurmanın kesinlikle getireceği bazı faydalardan söz edelim:

1- Kullanıcı testinde veya paydaşlarla yapılan paylaşımlarda metinler arası farkları açıklamanızı kolaylaştırır.

2- İleride farklı bir karar vermeniz gerekirse adımlarınızı takip etmenizi sağlar.

3- İlerleyeceğiniz yönlere dair riskleri keşfetmenize olanak tanır.

Doğru yolu direkt olarak görüyor olsanız dahi, bu çatı yapıyı kurmak bakış açılarınıza dair kör noktaları ortaya çıkartabilir ve doğruluğu pekiştirebilir.

Nasıl Karar Verilir?

Çatıyı nasıl oluşturacağınız konuya göre değişecektir. Ancak Launa Saunders, bu konuda iki zıt unsurdan oluşan bir spektrum veya matris üzerinde ilerleme eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Örneğin:

*Mesaj ne kadar samimi veya ne kadar çekingen olacak?

*Mesaj doğrudan mı yoksa doğrusal olarak mı verilecek? Bu ton nasıl belirlenecek?

Yeni sürüm bildiriminin nasıl gelişebileceğine ve farklı türdeki varlıklara (single veya playlist gibi) nasıl bağlanabileceğine dair bir çatı örneği.

*Mesajınızın alabileceği farklı değer önerileri veya yönlerine nasıl alan tanınacak?

Saunders’ın paylaştığı örnekte, kullanıcının karşılaştığı bir durum ve bu duruma dair nedenlerin belirlendiği görülüyor. Bu çatı sayesinde nedenlere göre farklı mesajların verilebileceği bir alan oluşturulmuş.

Fikirleri Görselleştirin

Hayal edilen ile görünenin arasında farkların olduğu pek çok senaryo yaşandı, yaşanacak. Ekibinizle birlikte mesajın ne olduğuna ve nasıl bir metin haline getirileceğine karar verdiniz ancak bu mesaj nasıl görünecek?

İşte bu noktada Saunders fikri görselleştirmenin önemine işaret ediyor. Zira metni direkt görmek ile kullanıcının deneyimleyeceği alanda görmek arasında büyük bir fark var.

Bu unsurları belirli bir bağlama oturtmak, yolculuğun haritasını çizmenizi sağlar. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı dinamikler var:

UXW farkındalığı: Örneğin doğrudan Figma'da çalışmak, tasarım ortaklarınızın işinizden ve sonuçlarından haberdar olmasını sağlayacaktır.

Teknik özellikler: Mühendislerin işini kolaylaştırın ve UXW teknik özelliklerinizin tasarım teknik özellikleriyle birlikte var olmasını sağlayın.

Fikirleri Görselleştirmek: Fikirleri keşfetmek, tasarımlarla oynamak ve farklı seçeneklerin nasıl görünebileceğini görmek için bir UXW görsel oyun alanı oluşturun (Spotify'da Figma kullanılıyor). Seçeneklere son halini verdikten sonra, teknik özellik dosyalarınızın içinde yer alacak UXW teknik özelliklerini oluşturun.

Son Bir Bakış

Sanders, izlediği bu stratejinin diğer ekiplerin sürece dahil olması ve çalışmanın etkisini arttırma konusunda önemli olduğunu belirtiyor. İşin son tesliminde nasıl bir yol haritası çizildiğini ve önermeye neden inanıldığını açıklamak konusunda daha fazla alternatife sahip olmak önemli.

Çünkü büyük ihtimalle çıktınızda değişiklikler söz konusu olacak, yeni geri bildirimler ve yeniden düşünme süreçleri birbirini takip edecek.Bu yol haritası sayesinde daha yararlı ve kaliteli geri bildirimler almak, ileriye gidebilmek için geride nelerin değiştirilmesi gerektiğini saptamak mümkün. Bir diğer deyişle “Gerçekten ne anlatmaya çalışıyoruz?” sorusunu durmadan sormak ve cevaplamak için iyi bir yol haritası.

Kullanıcı deneyiminde içeriğin ve metnin önemi her geçen gün daha da artıyor! UX Writing eğitimine kaydolarak kariyerinizde yeni bir sayfa açmaya hazırlanın!

Oluşturulma Tarihi
31/10/23
Güncellenme Tarihi
31/10/23
Online Eğitim
İçerik Tasarımı ve UX Writing Eğitimi Aralık Ayında Başlıyor!

Bu eğitim ile İçerik Tasarımı ve UX Writing'in (Kullanıcı Deneyimi Yazarlığı'nın) temellerini, süreçlerini ve önemini; deneyimleyerek öğrenebileceksiniz.

28 Kasım - 26 Aralık 2023

Öne Çıkanlar

Öğrenci
4990 TL
Profesyonel
5990 TL
ONLINE EGİTİM
Online Eğitim
İçerik Tasarımı ve UX Writing Eğitimi Aralık Ayında Başlıyor!
28 Kasım - 26 Aralık 2023
15
KATILIMCI
Detaylı İncele

Space Konularımız

Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.