Notion Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

Notion Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Temel Değer Önerisi

Çalışma Alanınızı İhtiyaçlarınıza Göre Şekillendirin

Notion’a Giriş

Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

En Önemli Özellikler

Notion ile Parayı Kıranlar: Üzerine İnşa Edilebilen Uygulamalar

Bu içerik ile; dersler, projeler, iş vb birçok uğraşla ilgili derlediğimiz; kaynak, not, link gibi kalabalık bilgi akışını daha derli toplu hale getirmemize yardımcı olan Notion aracını tanıyacaksınız. Aynı işlevi yapmamıza olanak tanıyan birçok tool arasında Notion'ın ön plana çıkmasını sağlayan önemli özelliklerini de keşfedeceksiniz.

Notion Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Temel Değer Önerisi

Notion'un temel fikri, amacı, değer önerisi ise bizi derleyip toparlamak. Eminim bir çoğumuz bugün geldiğimiz noktada aynı anda çok fazla iş ile meşgul oluyoruz.

Kimilerimiz eş zamanlı olarak yüksek lisansına devam ediyor. Ders notlarını derleyip toparlıyor. Kimilerimiz aynı anda 3'ten fazla proje ile uğraşıyor. Her birinin görüşme zamanları, dosyaları, notları, iş akışları, kaydedilmesi gereken linkleri, videoları, araştırmaları var. Tüm bunları yönetmek, karmaşık ve yoğun bir akışta daha derli toplu durmak için Notion var.

İşin açıkçası bu değer önerisiyle karşımıza çıkan onlarca tool vardı. Peki Notion'u gerçekten kullanışlı kılan şey ne?

Aslına bakarsanız bu üstteki çizimler Notion'un kendi hikayelerini anlattıkları sayfalarından alıntı.

Burada kısaca aktarmaya çalıştığı şey, bilgisayar dünyasında evrim gerçekleşirken. Aslında geçmiş alışkanlıklarımızı taklit ettiğine bir eleştiri olarak ortaya çıktıklarını ifade ediyor.

Yani bilgisayarlar olmadan önce daktilolar vardı ve yazılan kağıtları sakladığımız dosyalıklar/dolaplar vardı. Bilgisayar dünyası evrimleştikçe bu alışkanlıklarımız devam etti. Daktiloların yerini MS Word / Excel v.s. aldı Dosyalıkların yerini ise, klasörler, Dropbox ya da Google Drive gibi toollar aldı.

Notion'un temel çıkış vaadi ise neden bu iki alan arasında sürekli gidip gelmek zorunda kalıyoruz. Neden iç içe geçen, dosyalamanın da olduğu tabloların da olduğu database yapılı bir içerik saklama aracı yapmıyoruz yönünde.

Çalışma Alanınızı İhtiyaçlarınıza Göre Şekillendirin

Yaratıcı kitleyi yani bugünün insan profilini kendine çeken en önemli yaklaşımı ise; kendi çalışma alanınızı tamamen ihtiyacınıza göre ve süper kolay şekilde tasarlıyor olabilmeniz.

Bir ürün yöneticisi olduğunuzu varsaydığımızda, bir product roadmap'e mi ihtiyacınız var? Oluşturun. Ya da tasarımcısınız ve çalıştığınız müşterilerden birinin kurumsal kimliği elementlerini saklamalı ve paylaşmalısınız. Oluşturun ve paylaşın. Ya da kendinizi geliştirmek istediğiniz alanların olduğu bir akademisyen olduğunuzu varsayalım, kendinizi geliştirmek için almanız gereken eğitimleri listelediğiniz. Bu eğitimlerin notlarını da aynı yerde saklayabildiğiniz iç içe geçen bloklar olduğunu düşünün.

Notion'a Giriş

Burada giriş düzeyinde özelliklerini gösterdiğim bir bölüm ekledim.

Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Her alanda, internet ile bilgisayar ile çalışan herkesin ihtiyacını görebilecek bir araç Notion. Çok geniş bir kullanım alanı var. Biraz özetlemek gerekeceğini düşünerek bazı maddeler derledim.

• Not Alma ve To/Do List'ler Hazırlama

Özellikle son yıllarda her gün onlarca bunu vaad eden uygulama çıkıyor. Burada değinilmesi gereken nokta, Notion'un kullanışlı bir not alma uygulamasından daha fazlası olması. Bu fark nerede ortaya çıkıyor diye bakıldığında şununla karşılaşıyoruz.

Her notunuzu etiketleyebilir. Ya da notlarınızı kendi alma biçimlerinize göre gruplayabilir. Onları task'lara dönüştürebilir. İçine youtube videoları/drive/figma gibi diğer araçlardaki bağlantılarınızı gömebilir. Çok hızlı bir şekilde bunlara erişebilirsiniz.Her aşamasında Drag & Drop çalışır. Böylece notlarınızı kolay organize edebiliyorsunuz.Tüm notlarınızı başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Hem de sadece link olarak. Buna birazdan geleceğiz.

• Proje Süreçleri ve Görev Yönetimi

Bu Notion'un zaten en temel değer önerisi. Diğer araçlarla yapabildiğiniz tüm KanBan boardları, proje süreçlerine ait her türlü süreçleri kişilere atayabilir. Takip edebilir yorumlayabilirsiniz.

"En iyi proje yönetim uygulaması mıdır?" konusuna net cevap veremeyebilirim. Ancak yolun başında bir girişimciyseniz. Ekibinizi derleyip toplamak ve bir ekip kültürü tesis etmek istiyorsanız başka bir tool aramanıza pek gerek yok gibi.

• Ekip Kültürü Oluşturma Deneyimi

Özellikle Covid periyodu sonrası, ekibin kültürünü sağlamak ve bunu diri tutmak için ekibe ait değerlerin sürekli görülebilir olması oldukça önemli. Bakın Figma şirket olarak Notion'u neler için kullanıyor.

Şirkete ait tüm süreçlerin soru cevaplar haline getirilmiş bir Figma blokları var. Yeni başlayan bir kişinin tüm cevaplarını burada bulabiliyorsunuz. Şirketin kısa/orta ve uzun vade hedeflerini. Yeni nelerin olduğunu, ofisin kullanımına dair merak edilenlerin tamamı bir veritabanı haline getirilmiş.

The Figmanual adında bir blok düzenlemişler ve Figma'nın değerlerini. Çalışanların haklarını hatta o günkü öğlen yemeği menüsünü bile Notion ile paylaşıyorlar.

• Tasarımcılar İçin Derleyip Toparlayıcı

Genellikle tasarımcılar dağınık severler. Eminim hala klasik dosyalama usulüyle çalışan bir uygulama v.s. kullanıyorsanız masaüstünüzde Artboard X.png ya da XXprojesi_Son.pdf Vallahi_Bu_Son.indd şeklinde dosyalar vardır. İşimizin karmaşıklığı, proje yoğunluğu gibi sebeplerle çok fazla düzenli olamadığımız açık.

Düzenli şekilde çalışmak bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Genelde bir programa karşı sorumlu olmak zordur. Bu sebeple zaten to do uygulamaları ya da böyle workflow organizer kategorisindeki araçlar çok fazla kullanışlı olmuyorlar. Ancak Notion biraz başka.

Roadmap'inizi oluşturmak gibi konular daha genel tasarımcıların işini gerçekten kolaylaştırabilecek iki önemli değer önerisi var.

1- Tasarımcılar; Müşterinizi Yarı Yolda Bırakmayın

Bir senaryo hayal edelim; müşteriniz sizden çok talepkar sürekli versiyonları görmek istiyor ya da çok geçmişte kalan tasarım dosyalarını sizden tekrar tekrar talep ediyor olabilir. Eğer Notion'a bunları sistematik bir şekilde kurgulayabilirseniz. Sadece tek bir link paylaşarak istediği zaman kendi tasarım sistemine / marka rehberine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

2- En Zor Konu Brief

Daha önemli ve gerekli konu ise; tasarım kararlarını en başından şekillendiren hususun ta kendisi Brief. Müşteriniz sizin yaptığınız işi hayal etmekte zorlanıyor ya da size yaratıcı bir brief verme konusunda zorlanıyor olabilir. Onlara doldurabilecekleri, sizin için oluşturabilecekleri bir şablon gönderin. Ya da Debrief'inizi oluşturun ve onlarla paylaşın.

3- Moodboard'lar Oluşturun

Tasarımcılar olarak sürekli başkalarının kullanmayı beceremediği uygulamaları kullanmayı seviyoruz. O sanki bizim bir özelliğimizmiş gibi. Ancak gerçek şu ki tasarımcı olmayanlar da artık Figma gibi tool'ları kullanıyorlar. Bu durum aslında aradaki iletişimi güçlendiriyor. O yüzden sizde daha generalist olun. Moodboard oluşturmak için gridlerle savaş vermeyin.

Notion'ın sitesinden daha fazla gerçek kullanım senaryosuna erişebilirsiniz.

En Önemli Özellikler

Notion'u Airtable Salesforce gibi veritabanı uygulamaları gibi de davranmıyor. Ancak Word gibi ya da Evernote gibi klasik bir mentaliteye de sahip değil. İkisinin arasında bir konumlanmaya sahip. Bu onu eşsiz kılıyor. Notion'u eşsiz kılan diğer bazı özelliklerini burada derledim.

• Sınırsız Sayıda İç İçe Blok

Sınırsız sayıda iç içe blok oluşturabilirsiniz. Bu bir araştırma yaparken, ya da bir proje üzerine çalışırken daha derin noktaları ayrı değerlendirme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

• Hemen Web Sayfaları Oluşturun

Evet yanlış duymadınız, araştırmanızı yaptınız ya da proje sürecinizi tüm detaylarıyla not aldınız ve en ince ayrıntısına kadar dökümante ettiniz. Sağ üst kısımdan "Share to Web" diyerek bütün çalışmanızı arayüzü hiç te kötü olmayan bir websitesine çevirebiliyorsunuz.

Kişisel web sayfaları için kullanan bir çok kişi mevcut. Notion ile oluşturulmuş kişisel websitesi şablonlarını bulabileceğiniz ve bu konuya dair ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz bir websitesi linkini ekliyorum.

Oluşturduğunuz sayfalara edit izni verebilir ve linki paylaştığınız kişilerinde bir şeyler eklemesini sağlayabilirsiniz.

• Farklı Görünümler Oluşturun

Airtable'da da sahip olduğunuz ve veritabanlarının kodsuz bir biçimde arayüze dönüşebilmesindeki en önemli yenilik aslında veritabanlarının farklı görünümlerinin oluşturulabilmesi. Örneğin, proje planınızı satır satır görüntüleyebileceğiniz gibi, iş alanlarına göre gruplayabilirsiniz. Ya da kanban görünüm oluşturup aynı veritabanınızı bir görev yönetim aracına dönüştürebilirsiniz. En son giren güzenleme ile proje planınızı da timeline görünümü şeklinde oluşturabilirsiniz. Bu Debrief yapmak. Proje planınızı karşı tarafa aktarmak için gerçekten mükemmel kolaylaştırıcı bir özellik.

• Entegrasyon Özellikleri

Notion hemen hemen kullandığınız tüm uygulamlarla entegre olabiliyor. Slack ile konuşabiliyor. Drive bağlantılarını, Figma bağlantılarını bloklarınızın içerisine gömebiliyorsunuz. Bunun haricinde Zapier, Integromat gibi toollar ile daha fazla tool'a erişmeniz, entegre olmanız mümkün.

Notion ile Parayı Kıranlar: Üzerine İnşa Edilebilen Uygulamalar

Notion başka uygulamalarla siz izin verdiğiniz takdirde veritabanlarınızı paylaşabildiği için üzerine farklı uygulamalar inşa edilebiliyor. Bu da özelliklerini her gün geliştirmesini ve farklı alanlarda kullanılabilmesini sağlıyor.

Bu da bir çok kişi için iş alanı demek. Her gün Notion databaselerini farklı şekilde gösterebileceğiniz yeni yeni uygulamalar oluşturuluyor.

Bunlara bazı örnekler;

• Notion to Charts

Örneğin drive'da google dökümanlarınızda yer alan içeriklerinizi Notion'da yer alan chartlara çevirmenizi sağlayan bir uygulama.

• Notion to Websites

Notion'da tuttuğunuz içerikleri notion template'inin biraz daha dışında görsel tasarımlarla web sayfalarına dönüştürmenizi sağlayan araçlardan bazıları:

Super

Notion2Site

• Template ve Database Satanlar

Farklı farklı templateleri bulmak mümkün. Ancak bazılarını paket halinde satıyorlar. Örneğin bu arkadaş, freelancer'ların kullanabilecekleri teklif, fatura, proje planı gibi tüm detayları en ince ayrıntısına kadar bir template paketine dönüştürüp oldukça yüksek bir ciroya ulaştı.

Ayrıca çok fazla Indie Hacker kavramının yaygınlaşması dolayısıyla toplanılan enteresan şeyler veritabanı halinde notion sayfaları halinde satılabilmekte. Örneğin Gumroad'ta Notion'da oluşturulmuş, derlenip toparlanmış bir Startup Growth Kit alabilirsiniz. İçerisinde marketing ile ilgili taktiklerin ve templatelerin bulunduğu bir kit satın alabilirsiniz.

Notion ile ilgili sorularınız, eklemek ya da paylaşmak istedikleriniz varsa bize Space Club'ta yer alan Tool of the Week alanından iletebilirsiniz :).

Oluşturulma Tarihi
29/3/21
Güncellenme Tarihi
3/8/23
Online Eğitim
Notion İle Üretkenliğinizi Arttırın

Notion, iş ve kişisel yaşamınızı düzenlemenize yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır. Hayatınızın Yeni İşletim Sistemi Notion ile Tanışın ve Uzmanlaşın 🚀

10 Temmuz - 24 Temmuz 2023

Öne Çıkanlar

Öğrenci
790
Profesyonel
1490
ONLINE EGİTİM
Online Eğitim
Notion İle Üretkenliğinizi Arttırın
10 Temmuz - 24 Temmuz 2023
15
KATILIMCI
Detaylı İncele

Space Konularımız

Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.