Google Analytics Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yazar
Userspots Ekibi

Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

Google Analytics Nedir?

Google Analytics Ne İşe Yarar?

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Avantajları Nelerdir?

Google Analytics Veri Süreçleri Nelerdir?

Google Analytics Raporları Nelerdir?

Userspots Akademi'de yer alan Google Analytics 101 Video Eğitimi'ne katılarak Universal Google Analytics'i keşfedebilirsiniz. Web sitenizde veya pazarlama faaliyetinizde kullanıcılarınınız kim olduğunu öğrenmek, dönüşümü oranınızı artırmak, gelirinizi ve karlılığı artırmak için sorunları tespit etmek ve sonrasında nasıl iyileştireceğinize dair fikirler yürütmek istiyorsanız Google Analytics rehberiniz olacaktır.

Google Analytics Nedir?

google analytics

Dijital dünyanın temelini veriler oluşturuyor. İnternetin zorlu rekabet ortamında tahminlerle değil verilerle yol almak başarı için en önemli koşullardan biri. Google Analytics, çok yönlü verilerle doğru analizler yapabilmeniz için Google’ın sunduğu ücretsiz bir araçtır. Web geliştirme ve iyileştirme, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), pazarlama, satış ve reklam alanlarında kullanıcı davranışlarına göre strateji belirleme alanlarında kullanılır.

En genel tanımıyla Google Analytics, web sitesi ve mobil uygulamalarınız üzerinden kullanıcı etkileşimlerine yönelik kapsamlı veriler sunan bir dijital analiz aracıdır. Google’ın “Analytics 360” adında ücretli bir ürünü de var. Google Analytics 360 küresel çapta büyük ölçekli işletmeler içindir. Aralarındaki en büyük farklardan biri; Analytics ile detaylı verilerin hazırlanmasının 2 gün sürmesi, Google Analytics 360 için ise bu sürenin ortalama 4 saat sürmesi. Google Analytics kullanmaya yeni başlıyorsanız veya küçük ve orta ölçekli işletmeler için analizlere ihtiyacınız varsa Google Analytics ile geniş bir veri yelpazesine ulaşabilirsiniz.

Google Analytics Ne İşe Yarar?

İnternet ve mobil kullanımın yaygınlaşmasıyla bilgiye ulaşmak hem çok daha kolay hem de çok fazla kaynak var. Bu durumun getirdiği en büyük değişimlerden biri de kullanıcı davranışlarıdır. İster kurumsal bir web siteniz olsun ister bir satış platformunuz, her koşulda artık rekabet ortamındaki varlığınız internetteki başarınıza yani kullanıcıya ne kadar doğru yaklaşabildiğinize bağlı.

Dijital pazarlama ve optimizasyonun yanı sıra veri ve UX bu noktada ortak paydada buluşuyor. Reklam ve kampanyalarınızı hazırlama, uygulama ve ölçme aşamalarında Analytics verileri size rehberlik ediyor. Google Analytics, dijital dünyanın çok yönlü iletişim kanallarında karmaşık kullanıcı davranışlarını analiz edebilmek ve hedef kitlenize uygun stratejiler geliştirmek için kullanabileceğiniz en kapsamlı araçların başında geliyor.

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics için ilk adım Google hesabınızla bir kayıt oluşturmak. Hesabınızı oluşturduktan sonra izleme yapmak istediğiniz web sitelerinin isim ve URL adreslerini girin. Her site için ilgili kategoriyi işaretleyip raporlamalar için saat dilimi belirleyin. Bu bölümün sonunda Google Analytics size site sayfalarına eklemeniz gereken kod parçacığını verecek. İzleme Kimliği olarak tanımlanan JS kodları siteniz ile Analytics arasındaki bağlantıyı oluşturuyor.

JS kod parçacığını sitenizin kod ekranında <head> yazan bölümün içerisine yerleştirmelisiniz. Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta izleme kimliği kodunu web sitenizin ölçüm yapılmasını istediğiniz tüm sayfalara eklemeniz. Google Analytics hazır sistem web siteleri için JS kodları yerine UA ile başlayan izleme kimliği alternatifi sunar. Wordpress gibi hazır sistemler kullanıyorsanız bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

Kayıt işlemi ve bağlantıyı tamamladıktan sonra artık Google Analytics ile iş akışına göre düzenlemeler yapabilirsiniz. Yönetici bölümünden mülk ayarları sekmesinde karşınıza gelen alanları aktif hale getirebilir, Google Ads ve Google Search Console bağlantılarınızı da ekleyebilirsiniz.

google analytics search console

Görünüm ayarları kısmında bot filtreleme özelliğini aktifleştirmeniz, trafik verilerinizden arama motoru botlarını hariç tutarak daha doğru bir analiz oluşturur. Bu özelliği aktifleştirmezseniz Google Analytics belirli aralıklarla sitenize gelen arama motoru botlarını da birer ziyaretçi olarak görür. Aynı şekilde filtreler bölümü de trafik analizlerinde hariç tutmak istediğiniz site girişlerini belirtmenizi sağlayan bölümdür. Kendi IP adresiniz ve spam girişlere ait yanıltıcı verileri devre dışı bırakmış olursunuz.

Google Analytics segmentleri kullanarak verilerinizi alt kümelere ayırıp raporlarınızda karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Örneğin; farklı kategorilerde içerik üreten bir blog sitesinde sadece teknolojiyle ilgili sayfayı ziyaret eden kullanıcılara dair bir segment belirleyebilirsiniz. 

Analytics site trafiğinin yanı sıra belirleyeceğiniz hedefler doğrultusunda da veriler oluşturur. Google Analytics hedefler, web sitenizde kullanıcıların belirlenen hedeflere dair performanslarını ölçümlediğiniz bölümdür. Örneğin; bir alışveriş sitesi için, sepette alışverişi tamamlama ya da kurumsal bir site için üyelik formunu doldurma gibi hedefe ulaşılan noktayı temsil eder. Özel hedefler oluştururken tamamlanan eylem sonrası teşekkür cümlesi içeren bir sayfa hazırlayabilirsiniz. Örneğin; “Üyelik formumuzu doldurduğunuz için teşekkür ederiz.” ifadesinin yer aldığı özel bir sayfa oluşturup bu sayfayı üyelik formu olarak ayarladığınızda özel bir hedef belirlemiş olursunuz.

Genel ya da özelleştirmiş olduğunuz raporları tablolar halinde görüntüleyebilirsiniz. Tablo panelinden, tablonuzda yer almasını istediğiniz verileri ve tablo biçimini seçebilir, tablolar arasında karşılaştırmalar da yapabilirsiniz. 

Google Analytics Avantajları Nelerdir?

Genel olarak kullanıcı ile sizi ortak noktada buluşturan verilere ulaşmanızı sağlayan Google Analytics’in avantajları şunlardır:

google analytics avantajları

• Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara ait yaş, cinsiyet ve yaşadığı bölge gibi verilerle ziyaretçi profilinizi daha yakından tanırsınız.

• Kullanıcıların web sitenizde hangi sayfalarda ne kadar vakit geçirdiklerine dair elde ettiğiniz veriler, sitenizin zayıf yönlerini geliştirmenize yardımcı olur.

• Google Analytics verileri reklam ve pazarlama kampanyalarının başarı oranlarını ölçebilmenizi sağlar. 

• SEO yani arama motoru optimizasyonu için Google Analytics verilerinden faydalanabilirsiniz.

• Sitenizin güçlü ve zayıf olduğu yönlerini ortaya koyan raporlar sunar. Bu raporlar daha hızlı ve nokta atışı geliştirmeler yapmanıza katkı sağlar. 

• Kullanıcıların sitenize mobil, tablet ya da PC üzerinden mi bağlandıklarına dair verilere bakarak web sitenizin performansına yönelik ölçümler ve iyileştirmeler yapabilirsiniz. 

• Sitenize trafik çekme, satışları artırma, arayüz tasarımlarında iyileştirme ve sitenizi arama motorlarına göre optimize etme konularında Google Analytics verileriyle hızlı ve isabetli değişimler yapabilirsiniz.

• Verilere göre yapacağınız reklam kampanyaları gereksiz maddi kayıpların da önüne geçer.

• Site tasarım değişikliklerinde deneme yanılma yöntemi yerine data ve UX birlikte kullanılarak sık yapılan değişikliklere gerek kalmaz.

Google Analytics Veri Süreçleri Nelerdir?

Google Analytics temelde üç farklı süreçten oluşur. Bu süreçler veri toplama, veri işleme ve raporlamadır. 

google analytics veri

Veri Toplama: Analytics; veri toplama sürecinde Javascript kodları, tarayıcı ve çerez bilgilerini kullanır. Bir kullanıcı sitenizi ziyaret ettiğinde Google Analytics, kullanıcının tarayıcı çerezleri üzerinden o kullanıcı için özel bir kimlik oluşturur. Analytics kodu, web sitenizi ziyaret eden her kullanıcı için devreye girer ve kullanıcının tarayıcısı üzerinden etkileşimlerini izleyerek web sitenize hangi kanaldan girdikleri ve sitede oldukları süre boyunca tüm adımlarına dair verileri toplar. Kod parçacığıyla toplanan verilere Hit (isabet) denir. JS kod parçacığı kullanıcıyla ilgili topladığı verileri Google Analytics sunucularına gönderir. 

Veri İşleme: İkinci aşamada ham veriler özelliklerine göre alanlara ayrılarak işlenir ve anlamlı hale gelir. İlk olarak veriler kullanıcılar ve oturumlar olarak iki ana kategoriye ayrılır. Analytics sitenizi ilk defa ziyaret eden yeni kullanıcılar ve daha önce sitenize gelen ziyaretçileri veri işleme aşamasında ayrıştırır. Oturum bir kullanıcının sitenize giriş yaptığı anda başlar ve belirlenen bir zaman aralığında aktif olarak sitede yaptığı tüm etkileşimleri kapsar. Oturum verileri kullanıcıların sitede kalma süreleri, hangi sayfalarda ne kadar vakit geçirdikleri ve hemen çıkma oranlarına göre alanlara ayrılarak işlenir.

Analytics veri işleme aşamasında iki temel bileşen esastır: Bu bileşenler boyutlar ve ölçümlerdir. Boyutlar (Dimensions) toplanan verilerin özelliklerini ifade eder. Konum, cihaz, tarayıcı, dil ve cinsiyet Google Analytics’in varsayılan olarak belirlediği en yaygın boyutlar arasında. Ölçümler (Metrikler) ise verilerin nicelik olarak yapılandırılması işlemidir. Oturum sayısı, oturum süresi, bir alışveriş sitesi için ortalama sepet tutarı gibi sayısal değerlerin ölçümlenmesidir.

Verileri Raporlama: İşlenen veriler veritabanına kaydedilir ve son süreçte aynı kapsama giren boyut ve metriklere göre standart raporlar oluşturur. Google Analytics raporlarını, boyut ve metrikleri iş modelinize göre özelleştirebilirsiniz.

Özel boyutlar ve metrikler oluşturmak için Google Analytics hesabınızın yönetici panelinde “Mülk” bölümünden “Özel Tanımlar” butonuna tıklayarak ilgili adımları takip edebilirsiniz. 

Google Analytics Raporları Nelerdir?

Google Analytics ile toplanan veriler 5 farklı şekilde raporlanır. Raporları tablolara dönüştürebilir ve kıyaslamalar yapabilirsiniz. 

Gerçek zamanlı raporlar: Web sitenizde aktif kullanıcıların anlık analizlerini içeren eşzamanlı raporlardır. Sitenizde anlık olarak kaç ziyaretçi olduğu, bu ziyaretçilerin sitenize giriş yaptıkları bölge (coğrafi konum), hangi sayfada oldukları ve sitenize hangi kaynak üzerinden ulaştıklarına dair işlenmiş verileri bu raporda görebilirsiniz.

Kitle raporları: İnternet sitenizdeki kullanıcıları daha iyi tanımanıza yardımcı olur. Kitle raporlarında farklı kriterler üzerinden verilerinizi gruplara ayırabilirsiniz. Yaş, dil, konum ve cinsiyet gibi kişisel bilgiler kitle raporları içerisinde yer alır. “Hangi yaş grubu ya da hangi bölgeden daha çok ziyaretçiniz var?”, “Hangi kitle sitenizi daha sık ziyaret ediyor?” gibi soruların yanıtlarını bu analiz raporlarında bulabilirsiniz. Ayrıca hedeflediğiniz belli bir bölge veya yaş grubu varsa, rapora göre bu hedefe ne kadar ulaşıp ulaşmadığınızı da ölçebilirsiniz. “Ziyaretçileriniz mobilden mi ya da masaüstünden mi daha çok bağlanıyor?”, “Hangi mobil cihazlar daha fazla?”, “Ağırlıklı olarak sitenize giriş yaptıkları tarayıcı hangisi?” Bu ve benzer soruların yanıtlarını da kitle raporlarında bulabilirsiniz. 

Google Analytics tanımlanmış kitleleri izlemenin yanı sıra size özelleştirme seçeneği de sunar. İş alanınıza göre kitle raporlarına filtreler uygulayabilirsiniz. Hesabınıza girip ilgili mülkü (web sitesini) seçtikten sonra, raporlar panelinden kitle raporları ekranını seçin. Kitle raporları ekranında etkin kullanıcılar, yaşam boyu değer, demografi ve ilgi alanları gibi sıralanan kriterler arasından belirli gruplara ait raporları seçip, genel raporları belirli alanlarda sınırlandırarak özel raporlar oluşturabilirsiniz. Kitle raporları özelleştirme seçeneklerinden Kohort analizi, kullanıcıları ortak özelliklere göre sınıflandırarak bu sınıfa ait kullanıcıların davranış ve etkinliklerini izlemenizi sağlar. Kohort analizi kitle raporlarında sadece sitenize üye olanlar gibi ortak özelliklere sahip kullanıcılara ait verileri raporlayabilirsiniz. 

Edinme raporları: Edinme raporları ziyaretçilerin sitenize hangi kaynaktan ulaştığını gösterir. Bu kaynakların başlıcaları e-posta, anahtar kelimeyle arama motoru, organik arama, arama motorundaki reklam, diğer web sitelerinden gelen backlinkler ve sosyal medya kampanyalarıdır. Bu raporlardan elde edeceğiniz veriler arama motoru reklamları, e-posta ve sosyal medya kampanyalarınızın etkinliğini ölçmenizi sağlar. Yeni kullanıcılar ve sitenize daha önce giriş yapmış kullanıcıların oranlarını da bu raporda bulabilirsiniz. 

Davranış akışı raporları: Bu raporlar kullanıcıların internet sitenizi nasıl kullandıkları ve ne kadar zaman geçirdiklerine dair detayları içerir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar daha çok hangi sayfalara ve içeriklere ilgi gösteriyor? Hemen çıkma oranları nedir? Eğer eklediğiniz bir etkinlik varsa (video, Pop-Up tıklama, form gibi), kullanıcıların bu etkinliklerle etkileşimlerini davranış raporlarından değerlendirebilirsiniz. Google Analytics davranış akışı raporları teknik olarak da web sitenizi geliştirmenize katkı sağlar. Etkileşimin olmadığı içerik ve sayfalar üzerinde kullanıcı odaklı bir iyileştirme yapabilmeniz için bu verilerden faydalanabilirsiniz.

davranış akışı
Davranış Akışı Raporu

Dönüşüm Raporları: Dönüşüm raporlarında Google Analytics size üç farklı rapor sunar: Bu raporlar en iyi dönüşüm yolları, gecikme süresi ve yol uzunluklarıdır. Web siteniz için belirlediğiniz hedeflerle ilgili başarı oranlarınızı bu analiz süreciyle değerlendirebilirsiniz. Özellikle e-ticaret sitelerinde ürünler, alışveriş ve ödeme ile ilgili kullanıcı verileri dönüşüm raporlarında detaylandırılır. Reklamlarınızla ilgili dönüşüm sürelerini de bu raporlarla kritik edebilirsiniz. Bir reklam kampanyasında kampanya başlangıç tarihinden dönüşüm sağlanmasına kadar olan zaman gecikme süresi raporunda gösterilir. Özel dönüşüm segmentleri oluşturarak işletmenize göre dönüşüm raporları hazırlayabilirsiniz.

Google Analytics sitenizin performansı, kampanyalarınız, reklamlarınız, içerikleriniz, kullanıcı özellikleri ve davranış modelleriyle ilgili belirlediğiniz hedefler doğrultusunda düzenli analizler yaparak doğru bir yol haritası izlemeniz için bir rehber niteliğindedir.

Oluşturulma Tarihi
7/4/22
Güncellenme Tarihi
7/4/22
Online Eğitim
Google Analytics 101 Video Eğitimi

Kullanıcı deneyimi konusunda ilk adımlarınızı atacağınız yeni bir eğitim yolculuğu sizleri bekliyor!

Space Konularımız

No items found.
No items found.
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.