Ekipten

2 Video Konferans Uygulamasının Karşılaştırması: Zoom vs. Meet

Yazar
Gizem Vatansever
Uzaktan çalışma sürecinin daha ilk gününden, fizikselde kopan iletişimimizi sürdürmek adına online uygulamalara koştuk. İş hayatımızdaki, eğitim hayatımızdaki insanlarla, artık yakın mesafede görüşemediğimiz arkadaşlarımız, ailemiz, çevremizle özellikle kalabalık gruplar halinde görüntülü ve sesli konuşabilmek için en çok da Zoom'u ve Meet'i kullandık. Userspots olarak toplantı düzenleme noktalarında sıklıkla kapısını çaldığımız Eğitim Asistanımız Gizem, bu iki video konferans uygulamasını sizler için anlattı.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

2 Video Konferans Uygulamasının Karşılaştırması: Zoom vs. Meet

Son zamanlarda günlük hayatımızda çok sık kullandığımız ve asla vazgeçemediğimiz iki online video konferans uygulamasını inceliyorum. Piyasada aslında çok fazla olduğu en çok revaçta olan iki uygulamadan bahsedeceğim: Zoom ve Google Meet.

Evden çalışma sistemine geçtiğimizden beri müşteri toplantılarımız, eğitimlerimiz, arkadaşlarımızla buluşma, ekip değerlendirmelerimiz yani aklınıza ne gelebiliyorsa hepsini tamamen “online”a taşıdık. Başlarda nasıl olacak, nasıl adapte olacağız derken bir anda peş peşe gelen toplantılarda bulduk kendimizi :). Trafik derdi olmadan, istediğimiz insanla sadece 10 dakika içerisinde bir link’te buluşmak yeni adetimiz oldu.

Online video konferans uygulamalarında benim de gözbebeğim tabii ki de “Zoom” oldu. Aslında sadece online eğitimlerde değil, uzakta olan bir arkadaşımın nişanına “Zoom” üzerinden katıldığımda hayatımızda ne kadar da yer edindiğini bu anı yaşayınca anladım.

En iyi 5 video konferans uygulamasını soracak olursanız, bence sıralama şu şekilde;


1. Zoom

2. Google Meet

3. Whereby

4. Skype

5. Teams

Ben bu yazımda öne çıkan iki video konferans uygulamasını kısaca anlatacağım. Özelliklerini ve işleyişini karşılaştırmanızda umarım faydalı olur :)

Google Meet

Aslında kendisi ile pek yıldızımız barışmadı, çok fazla sevemedim. Belki uygulama üzerinden girdiğim içindir. Browser üzerinden ilk girdiğimde kameramı açık unuttuğumda ve kendimi kocaman gördüğümde o anki şaşkınlığımı tahmin edebilirsiniz. 


Neyse Meet'in özelliklerine biraz göz atalım…


Hem bilgisayar üzerinden hem de cep telefonunuz üzerinden hızlı bir şekilde erişim sağlayabiliyorsunuz. Kurulum ile ilgili ve detaylı bilgileri Meet'in açıklamasında bulabilirsiniz. Üyelik için en başında sadece bir Gmail hesabınızın olması yeterli. Bütün cihazlardan katılım sağlayabilirsiniz. 100 kişiye kadar ücretsiz katılım sağlanabiliyor. Premium olarak tüm özelliklerinden yararlanmanız için ise ücretli bir hesabınızın olması gerekiyor. Ücret planlamalarını buradan seçebilir ve inceleyebilirsiniz. 

Google Meet Paketleri


Hızlıca toplantı başlatmak veya toplantılara katılmak içinse tarayıcınızda Meet ana sayfasını açmanız ve hemen karşınıza çıkan Toplantıya Katılın & Toplantı Başlatın" butonlarına tıklamanız yeterli.

Sanırım en güzel özelliği canlı altyazı özelliğinin olması. Anadili farklı olan veya işitme engelli katılımcıların yanı sıra o sırada dinleyemeyip sadece yazışmaları okuması kişiler tarafından daha rahat takip edilmesini sağlıyor. 2020 Aralık ayında Fransızca, Portekizce, Almanca, İngilizce, İspanyolca dillerinde altyazı eklenme özelliği geldi.


Ekran paylaşımı ile tüm ekranınızı, sadece o sekmenizi ve e-tablolarınızı katılımcılar ile paylaşabilirsiniz. 

Toplantı başladığında iletişiminizi sabote edebilecek kişilere (meet “trollerine”) uğramamak için aslında çok sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Toplantıya sadece davet eden kişinin onayladığı kişiler girebiliyor. Eğer olumsuz bir durumla karşı karşıya kalırsanız kişiyi şikayet edebiliyorsunuz.

Google Takvimler ile senkronize çalışmaktadır. Siz toplantınızı Google Takvim üzerinden hızlıca planlayabilir, saatinizi seçebilir, kişileri ekleyebilir ve toplantı notlarınızı oluşturacağınız linkte seçtiğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.

Gürültü engellemesi mevcut, havlayan köpekler, klavye tıkırdamaları ve her türlü arka plan gürültüsünü kısmanıza olanak sunuyor.

Google Meet’in en büyük dezavantajı maalesef ki ekran kaydı almanız için ücretli kısmından yararlanmanız.


Google Meet’e gelen-gelecek özelliklerini güncel olarak takip etmek için yardım merkezini takip edebilirsiniz.

Uygulamanın içeriğini incelediğim kısa videomu ise aşağıya bırakıyorum.


Zoom

Pandeminin en başında hayatıma giren ve kalbimin orta yerine taht kuran en güzel uygulama sanırım. Online eğitimlerimizi, ekip toplantılarımızı; hem bilgisayar hem mobil destekli online video konferans uygulaması olan Zoom üzerinden gerçekleştiriyoruz. Zoom Blog'da yer alan bir içerikte Aralık 2019’a kadar bir günde yapılan tüm görüşmelerde maksimum katılımcı sayısı 10 milyon iken, Mart 2020’de bu sayının 200 milyona çıktığı söyleniyor.

Aslında Zoom’un birçok özelliği var, hızlıca bir bakalım:

Zoom’a web sitesinden ücretsiz bir şekilde üye olabiliyorsunuz. Ücretsiz üyeliğinizde 100 kişi ile 40 dakika ile sınırlı toplantılar oluşturabiliyorsunuz. Daha fazla özelliğinden yararlanmak istiyorsanız yıllık üyelik almanız şart. Ödeme planlarını detaylıca inceleyebilirsiniz.


Toplantı esnasında dışarıdaysanız veya ev vb. bulunduğunuz ortam dağınıksa eğer arka plan teması özelliğini sunması benim favorim. Zoom’un sunduğu arka planlar dışında kendi istediğiniz arka planları da ekleyebilirsiniz. Toplantı esnasında kameranız ve sesiniz sonuna kadar kapalı kalabilir. Eğer sesiniz açık kaldıysa ve siz o an kapatamadıysanız korkmayın yönetici tarafından susturulabilirsiniz. Bu çözüm yeterli olmazsa yönetici sizi odadan atabilir :).

Toplantınız veya görüşmeniz başladığı anda bekleme odasını aktif hale getirirseniz olası trolleme gibi kazalarının önüne geçebilirsiniz!

Share Screen ile toplantı esnasında kendi ekranınızda açacağınız dosyayı/belgeyi katılımcılar ile paylaşarak görmelerini sağlayabilirsiniz. Ekran paylaşımı yaparken beyaz tahta kullanarak anlatmak istediklerinizi yazılı bir şekilde karşınızdaki kişilere iletebilirsiniz. Ekran paylaşımı yaparken çoklu ekran modu sayesinde toplantıda olan kişileri görmeye ve chat üzerinden yazılanları okumaya devam edebilirsiniz.

Zoom Video Webinar sayesinde YouTube’a bağlanarak canlı online etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz. Farklı uygulamalarda birden fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Görüntünüze rötuş yapabilirsiniz. Sabah kalktığınız gibi toplantı açıyorsanız bu efektler tam size göre! :) Kaşlarınızı düzeltebilir, saç-sakal ekleyebilir veya online olarak ruj sürebilirsiniz.


Bizim de eğitimlerimizde sıklıkla kullandığımız breakout odalar ile toplantı esnasında oturumu 50 ayrı odaya bölebilirsiniz. Toplantı katılımcılarını istedikleri ara odalara gönderebilirsiniz. Host olarak diğer odaları ziyaret edebilirsiniz. Eğer ana odada toplanmak isterseniz de odaların hepsini kapatmanız yeterli.

Arka planda var olan sesleri engelleyebilirsiniz (çamaşır makinesi, köpek sesi, televizyon vb.). Kaydedilen toplantıları müşterilerinizle paylaşabiliyorsunuz. Mp4, ses dosyası ve yazılı olarak çıktı alabilmeniz mümkün.

Eğitim esnasında çok sık kullandığımız Zoom anketlerimiz var. Çoktan seçmeli ve yorum yazılacak şekilde ayarladığınızda o an anket yapabilir, katılımcıların nabzını yoklayabilirsiniz.

Bu arada Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre online’da (Zoom’da) yaptığımız toplantılarda fiziksel toplantılara oranla daha fazla efor harcadığımız için belirli bir süre sonra “Zoom Yorgunluğu” adı verilen bir durum yaşıyormuşuz. Ne dersiniz, sizde de oluyor mu bu yorgunluk hali?

Hem temel hem de hayat kurtaran özelliklerinden bahsettikten sonra Zoom uygulamasının içeriğini incelediğim kısa videomu da sizlerle paylaşmak istiyorum:

Ayrıca Zoom ile ilgili güncel gelişmeleri yardım merkezinden takip edebilirsiniz.


Sonuç olarak;

Eğer kalabalık bir ekibinizi çok kolay yönetebileceğiniz; aktif toplantılar, canlı yayınlar, workshop'lar ve canlı anketler yapmak istiyorsanız Zoom, daha minik bir grup ile sadece toplanmak, fazla fonksiyon gerektirmeyen oturumlarda buluşmak için ise Google Meet size yeterli olacaktır.

Zoom vs. Meet
2 Video Konferans Uygulamasının Karşılaştırması: Zoom vs. Meet

Hazırlayan;

Bireysel Eğitim Sorumlusu

Gizem Vatansever

Oluşturulma Tarihi
06/2021
Güncellenme Tarihi
08/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.