Ekipten

BrightSpots Dönüşüm Stüdyosu: Tasarım Röportajları

Müşterilerin marka stratejilerini yeni döneme uygun şekilde kurgulayıp bu stratejilerden veriye dayalı marka deneyimi tasarlayan BrightSpots stüdyosu kurucuları ile bir röportaj gerçekleştirdik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

BrightSpots Dönüşüm Stüdyosu: Tasarım Röportajları

Veri, strateji ve tasarım şirketlerinden oluşan FutureBright Group'un araştırma gücü ile Kullanıcı Deneyimi Tasarımı ve Araştırması şirketi olan Userspots'un tasarım gücünün birleşmesi sonucu BrightSpots kuruldu. Bir Dönüşüm Stüdyosu olan BrightSpots, geçtiğimiz Nisan ayında, kurulduğu ilk günden gördüğü yoğun ilgi ile birlikte projeleri hayata geçirmek için kolları sıvadı. Stüdyonun hikayesini FutureBright Kurucu Ortağı Akan Abdula ve Userspots Kurucusu Mustafa Dalcı'ya sorduk. Siz de müşterilerinizin değişen tercihlerine uyum sağlayan bir deneyim sunmak istiyorsanız stüdyonun hikayesine kulak verin!

Akan Abdula - Mustafa Dalcı

1. BrightSpots nedir? Böyle bir marka kurma düşüncesi nasıl oluştu?

Mustafa Dalcı: FutureBright’ın araştırma ve strateji oluşturma gücünü Userspots’un ürün geliştirme gücüyle birleştirme kararı aldık. Aslında bizlerin birlikte iyi çalışabileceğini ilk düşünen organizasyonlardan biri de Marketing Türkiye oldu. Burada Günseli Hanım’a da ayrıca teşekkür etmek gerekiyor.

Bir de aslında bir araya gelmeden önce birçok projede farklı sıralamalarla farkında olmasak da beraber çalıştığımızı ve Bonus Flaş gibi projeleri birlikte hayata geçirdiğimizi fark ettik. Bonus ekibinden gelen 1M, 2M kullanıcı pastalarının hem Userspots hem de FutureBright ekipleri tarafından Linkedin’de paylaşıldığını görüyorduk.

Zaten akıllıca proje geliştirmek isteyen şirketler bizleri ayrı ayrı seçiyordu, biz de onların bu karar alma süreçlerini kolaylaştıran bir yapı oluşturmuş olduk.

Akan Abdula: BrightSpots bilinçdışı veri bazlı bir deneyim tasarım stüdyosudur. Nörobilim bazlı bir tasarım stüdyosudur. Stüdyomuzun nörobilimcileri beyne, onun davranış ve bilişsel işlevler üzerindeki etkisine veya tüketicilerin söz konusu deneyin hakkında gerçekten ne düşündüğüne odaklanıyor.

2. BrightSpots’u farklı kılan özellikler nelerdir?

Mustafa Dalcı: Bir projeye bütünsel bakıyor olması, iki farklı özelliği kuvvetli olan şirketleri bir araya getiriyor olması, alana sadece ürün ve proje geliştirme açısından değil içerik üretme açısından da bakıyor olması nedeniyle BrightSpots farklı bir deneyim stüdyosu.


Akan Abdula: Patentli ve Harvard menşeili ZMET metodolojisi ile muhteşem deneyim tasarlama yeteneğinin birleşmesi zaten başlı başına bir farklılaşma alanıdır. Sadece Türkiye’de değil, dünya için de aynısı geçerli. ZMET, tüketicilerin deneyim hakkındaki düşüncelerini ve duygularını temsil eden metaforları ortaya çıkarır ve araştırma tamamıyla görsel bazlıdır.

Görseller çok önemli analiz birimleridir çünkü zihin kelimelerle değil, görsellerle düşünür. Görüntüler tüketicilerin deneyimler hakkında gerçekten ne düşündükleri ve ne hissettiklerini net gösterirler. İmgeler yalnızca sözlü görüşmelerde elde edilecek kavrayışlardan çok daha derin ve daha net içgörüler sağlarlar.

Metaforla ise bir şeyin (düşünce, duygu, eylem) başka bir şey (çığlık atan birinin resmi, yüzme havuzu, mavi renk, esinti sesi) cinsinden temsilidir. Bir ZMET görüşmesi sırasında, anlamlarını anlamamıza yardımcı olmak için bu görüntülerin temsil ettiği duygu ve düşüncelerin sözlü açıklamalarını da topluyoruz.

3. BrightSpots ürün/servis deneyimi noktasında markalara ne gibi katkılar sağlıyor?

Akan Abdula: Bilinçdışı, isminden de anlaşılacağı üzere, bilincin farkında olmadığı derin motivasyonları gizler.
Nisan 2019'da yayınlanan "Ürünler ve Süreçlerde İnovasyonu Güçlendirmek İçin Veri ve Tasarımı Birleştirmek" başlıklı bir makalede; veri ve tasarım yeteneklerini sıkı bir şekilde birbirine bağlayan şirketlerin 30 performans artışı yakaladığı görülmektedir, denmiştir. Bilinç dışı veriye ulaşmak ise %30’un çok üzerinde bir etkinlik artışı sağlayacaktır.

Mustafa Dalcı: Markaların aklındaki;
• Bu ürünü nasıl bir deneyimle müşteriye sunmalıyım?

• Bu markanın stratejisi ne olmalı? Hangi hedef kitleye nasıl bir mesajla ulaşmalıyım?

• Hedef kitleme hangi fonksiyonaliteye sahip bir ürünle ulaşmalıyım?

sorularının cevabını bütünsel bir şekilde karşılayan bir servis sunuyoruz. “Bence”ler yerini niceliksel ve niteliksel araştırma çalışmaları ve bu çalışmalar baz alınarak oluşturulmuş strateji çalışmalarıyla ortaya çıkan ürünlere bırakıyor.


4. Veriye dayalı marka stratejilerini nasıl, neye göre kurguluyorsunuz?

Akan Abdula: ZMET çalışması tamamlandığında, strateji ekiplerimiz devreye giriyor.

Strateji aşamasının temel dayanak noktası "davranışsal ekonomi"dir.

Davranışsal Ekonomi, tüketicinin ürün ya da hizmet hakkında karar verirken, akılcı olmak yerine kendi önyargılarından, duygularından ve zihinsel kısa yollardan beslendiğini söyler. Yani tüketici beyni kusurludur, mükemmel tüketici yoktur.

Psikolojik faktörleri göz ardı eden ve insanı sadece akılcı kararlar alan rasyonel bir varlık olarak ele alan deneyim modellerinin sürdürülebilir olmadığını bildiğimiz için, strateji aşamasında beyin kusurlarını göz önünde bulunduruyoruz ve bu doğrultuda davranış değiştirme stratejisi üzerine çalışıyoruz.

Mustafa Dalcı: Amacımız iş hedefleri ile müşterilerin hedeflerini ortak noktada buluşturan deneyimler tasarlamak. Bu noktada müşterileri de tasarım sürecine dahil ediyoruz. Uyguladığımız nicel ve nitel kullanıcı araştırması yöntemleri sayesinde müşterilerin yani kullanıcıların ürün/servisle olan etkileşimini gözlemliyor, onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını anlıyoruz. Buradan elde ettiğimiz çıktıları dikkate alarak stratejimizin odağına müşteri bakış açısını yerleştiriyoruz.

5. Peki bir marka neden stratejilerini veriye dayalı olarak oluşturmalı?

Akan Abdula: Çünkü tüketici kendi motivasyonlarının pek farkında değildir. Kararların %95’i bilinç dışı seviyede veriliyor. Araştırmalar ise çok bilinçli tüketici arayışında. Olmayan bir tüketicinin araştırmasını yapıyoruz ve olmayan sonuçlar elde ediyoruz. Doğrusu bilinç dışı, beyin kusurlarını göz önünde bulunduran veri bazlı strateji çalışmaktır.

Mustafa Dalcı: Dijitalde dönüşüm halinde olan her şey gibi müşterilerin tercihleri de zamanla değişiyor. Bu değişen tercihleri takip etmek, beklentileri doğru bir şekilde ve doğru zamanda karşılayabilmek adına verileri dikkate almak gerek. Bir ürün ya da servisi tasarlarken onun, müşterilere iyi bir deneyim sunabilmesi için de stratejimizi verilere dayalı olarak kurguluyoruz.

Ürün ya da servisinizin sorularını, müşteri kitlenize özel çözümlere dönüştürmek istiyorsanız BrightSpots ile buradan iletişime geçebilirsiniz.

Denizbank ve Eczacıbaşı gibi alanında önde gelen markalara deneyim tasarlayan BrightSpots'un kapısını, projelerin tasarım süreçleri tamamlandıktan sonra tekrar çalacağız. Akan Abdula ve Mustafa Dalcı ile projeleri daha detaylı bir şekilde konuşacağımız sonraki röportajımızda görüşmek üzere!

BrightSpots Röportajı
BrightSpots Dönüşüm Stüdyosu: Tasarım Röportajları

Hazırlayan;

Content Specialist

Selin Bulba

Oluşturulma Tarihi
10/2021
Güncellenme Tarihi
10/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.