Ekipten

İki Whiteboard Uygulamasının Karşılaştırılması: Miro vs. FigJam

Bu içeriğimizde en yaygın olarak kullanılan 2 whiteboard uygulaması; Miro ve FigJam'i inceleyeceğiz. Ekip arkadaşımız Gürkan sizler için template alternatiflerinden komünite olanaklarına kadar tüm ince ayrıntılarıyla bir karşılaştırma çalışması yaptı. Böylelikle kendi kullanım amacınızın kritik noktalarını belirleyerek hangi uygulamanın daha çok işinize yarayacağını keşfedebilirsiniz. Sonda yer alan, iki uygulama için de yaptığı detaylı puanlama tablosunu incelemeyi unutmayın! Bakalım sizin puanlarınız ne olacak?
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.


İki Whiteboard Uygulamasının Karşılaştırılması: Miro vs. FigJam

Miro ve Figma arasındaki rekabetin tansiyonu son zamanlarda git gide yükseliyor. İki uygulamanın arasındaki karşılaştırmaya geçmeden önce Uxtools'un hazırladığı pandemi sonrası tasarım araçları anketine bakmakta fayda var. Dünya’nın çeşitli yerlerinden, 4100’den fazla tasarımcının katılımıyla oluşturulan bu anketin bizim yazımızı ilgilendiren bölümü, tasarım aşamalarının başlangıcında yer alan, Brainstorming ve Userflow aşamalarında en çok tercih edilen uygulamalar olmaları.


Tasarımın kalitesine ve çıktılarına en çok etki eden başlangıç adımlarında hızlı bir şekilde fikirleri paylaşıp üzerine konuşmak, eskizler çizmek, konseptler belirlemek için kullanılan araçlar da bu sürece fazlasıyla etki ediyor. Uxtools anketine göre, fikir üretme aşamasındaki “Brainstorm” (Beyin Fırtınası) için tasarımcıların büyük bir bölümü ilk sırada Miro’yu tercih ederken, ikinci sırada Figma’yı görüyoruz. Kullanıcı akışlarının hazırlandığı Userflow aşamasında da zirve Figma’dayken, bu sefer de Miro ikinci sırada yer alarak bu alanları domine ediyorlar. 

Karşılaştırma aşamasına geçmeden önce incelemede kullanılan araçların ikisinin de ücretsiz “eğitim” hesabı tercih edilerek,  bu planlar ve sunulan özellikler üzerinden kıyaslandığını belirtmek istiyorum. Eğer öğrenciyseniz veya hala edu uzantılı email hesabınız aktif ise ek özellikler sunulan eğitim hesapları üzerinden, bu tarz uygulamaları kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Miro Nedir?

2011 yılında Realtime Board ismiyle kurulan online whiteboard uygulaması, 6 Mart 2019 yılına geldiğimizde aldığı yatırımlar ile büyümesini hızlandırdı ve şu an adını telaffuz etmeden günümüzü geçirmediğimiz, ünlü İspanyol ressamın ilhamı ile birlikte, “Miro” olarak güncelledi.

Miro is the online collaborative whiteboard platform!


FigJam Nedir? 

2016 yılında kullanıma sunulan Figma, 2019 yılında Community bölümüyle ilk büyük hamlesini yaparken, 2021 yılında da whiteboard uygulamalarının arasına giriş yapacak Figjam ürününü duyurdu.

An online whiteboard for teams to ideate and brainstorm together!

Şimdi bu iki uygulamayı karşılaştırma zamanı! En çok ihtiyaç duyduğumuz araçların hangileri mevcut, yetkinlikleri ve eksiklikleri neler birlikte görelim.

• Çizim

Miro: Pen, çizim kalemi özelliği sayesinde vektörel çizgiler oluşturmaya olanak sağlıyor. Aynı zamanda highlighter, akıllı çizim tamamlama ve lasso tool gibi çeşitli özellikleri de içinde barındırıyor.

Figjam: Marker, ince ve kalın olmak üzere iki farklı seçeneği ile kullanıcılarına çizim kalemi özelliğini sağlıyor.

• Shape (Şekil)

Miro: Tanımlı geometrik şekilleri kolayca board’a yerleştirmeye yarayan shape, 22 farklı şekli arşivinde sunuyor.

Figjam: 8 farklı tanımlı şekli board’a yerleştirmemize olanak sağlayan özellik. 


• Text

Miro: Yazı yazma aracı olarak kullanılan text içerisinde 30’dan fazla font seçeneği ile farklı karakterde yazılar oluşturulabiliyor.

Figjam: Tek font seçeneği bulunan text özelliğinde, subheading, heading, title gibi otomatik büyüklüklere yer verilmiş. Bunların dışındaki karakter boyutlarına izin verilmiyor.


• Sticky Notes

Miro: Etiketleme ve emojilerle oylama özelliği bulunan yapışkan not özelliğinde, post-it’lerin ölçüleri düzenlenebilirken, içerisindeki yazı da bu ölçülere göre güncelleniyor.

Figjam: Farklı renk seçenekleri bulunan yapışk not özelliğinde post-it’lerin ölçüleri ve içerisindeki yazının büyüklüğü değiştirilemiyor.


• Connection Line/Connector

Miro: Connector Line, sayesinde board üzerindeki farklı elementleri birbirine bağlayan çizgisel yapılar,  kalınlığı ve stili değiştirilebiliyor. 

Figjam: Connector, sayesinde board üzerindeki farklı elementleri birbirine bağlayan çizgisel yapılar,  kalınlığı ve stili değiştirilebiliyor. 


• Şablon

Miro: Template, ile farklı amaçlara hizmet eden onlarca şablon bulunan yapı içerisinden, boş veya doldurulmuş halde bir şablon seçerek ilerlemek birçok açıdan süreci hızlandırabiliyor.

Figjam: Library, (Kütüphane) içerisinde farklı sticker’lar bulunduran bir özelliktir, herhangi bir figma board’unda kaydettiğimiz component kütüphanesini ve elementleri figjam’e çağırabiliriz.


• Comment

Her iki uygulamada da board üzerinde istediğimiz noktaya yorum bırakarak bir geri bildirim sağlayabiliyoruz. Etkileşimi artırmak adına ilgili kişileri yoruma etiketleyebiliyoruz.


• Import (İçe Aktarma)

Miro: Upload, her türlü görsel ve gif’i board üzerine yerleştirebilmenize olanak tanırken, Marvel gibi prototip tool’larından gelen çıktıları da sorunsuz bir şekilde çalıştırır, excel’de oluşturduğunuz dökümanın da her bir satırını sıralı post-it olarak board üzerine yerleştirmenize olanak tanır.

​​FigJam: Place Image, komutu ile jpeg,png ve svg formatındaki görsel ve ikonları ekleyebilirsiniz.


• Share/Invite

Her iki uygulamada da hazırladığınız board’u ister düzenlenebilir şekilde, ister yalnızca izlenebilir şekilde takım arkadaşlarınızla veya davet linki üzerinden paylaşabiliyorsunuz.


• Sosyal Etkileşim 

Miro: Reactions, board üzerindeki canlı etkileşimi artıran reaksiyonlar ile daha eğlenceli ve daha tepkiler verilebiliyor. Aynı zamanda raise hand butonu, grup çalışmaları ve workshoplarda dikkat çekmeyi kolaylaştırıyor. 

FigJam: Stamp, belirli sticker’ları damga olarak kullandığımız bu özellikte, yorumlarda temel olarak kullanılabilecek ifadelerin yanında profil fotoğrafınız ile de damga oluşturabiliyorsunuz.

High Five, takım arkadaşınızla çalışmanızı tamamladınız sırada high five özelliği ile kutlama zamanı. (Denk getirebilirseniz tabii)

• Oylama

Miro: Voting, hazırlanan çalışma veya tasarımları, board içerisindekilere ile oylatıp sonuçlarını değerlendirebileceğiniz faydalı bir özellik.

FigJam: Emote, reactions benzeri emote özelliği ile instagramdaki hikaye tepkilerine benzer bir ifade etkileşimi kullanılabiliyor.

• Chat

Miro: Chat, board üzerinden takım arkadaşları ile yazışmaya yarayan chat özelliği mevcut.

FigJam: Cursor Chat, imleç üzerinden board üzerinde yazışmaya yarayan cursor chat özelliği yenilikçi ve güzel olsa da son satırı gösterdiği için anlık, tek cümlelik iletişimlerde daha başarılı. 

• Komünite

Miro: Miroverse, Miro’nun kullanıcılarıyla beraber geliştirdiği template alanı miroverse, içerisinde yüzlerce farklı ve kullanışlı template’ler barındırıyor.

FigJam: Community, Figma community üzerinden kendi template’lerini oluşturmaya başlayan figjam, kullanıcılarına yaptığı plugin ve widget çağrısı ile zamanla daha iyi bir seçenek haline gelecek gibi gözüküyor.  


• Export

Miro: Hazırladığınız frame’leri farklı format ve boyutlarda çıktı alabilirken, istendiği takdirde bütün board tek tuşla çıktıya dönüştürülebiliyor.

FigJam: Hazırladığınız frame’leri farklı format ve boyutlarda export selection seçeneği ile çıktı alabilirsiniz.


• Ücretlendirme

Miro: Standart ücretsiz hesap üzerinden 3 düzenlenebilir çalışma alanı sunan Miro, takım hesabında kullanıcı başına aylık 8 dolar karşılığında sınırsız board düzenleme, board’a erişim hakkı düzenlemeleri, board’daki geçmiş hareketleri gösterme, video call gibi ek özelliklere kavuşuyor.


FigJam: Figmanın ücretsiz planından kullanılabilen ve “şimdilik” ücretsiz olan figjam, eğitim hesabıyla üyelik oluşturulduğu zaman audiochat özelliğinin kullanımına izin veriyor.

• Plan ve Özellikler Tablosu

Miro:  Miro'nun plan ve özellik tablosunu detaylı olarak incelemek için buraya tıklayabilirsin!

FigJam: FigJam'in plan ve özellik tablosunu detaylı olarak incelemek için buraya tıklayabilirsin!

Miro’nun Öne Çıkan Özellikleri

Miroverse: Tasarım süreçlerinizde çalışma alanınıza kolayca ekleyip işinizi kolaylaştıracak mental modeller, customer journey map’ler ve birbirinden farklı template’ler barındıran miroverse alanı. 

Not: Miroverse resmi partneri IoX ekibimizin oluşturduğu template'leri incelemeyi unutmayın.

Entegrasyonlar: Apps ile Miro üzerindeki çalışmalarınızı dijital dünyadaki birçok araç ile birlikte entegre bir şekilde kullanabilirsiniz. Miro’nun diğer birçok tasarım ve iletişim aracı ile yaptığı entegrasyon anlaşmaları, yaptığınız çalışmanın her yere rahatça taşınabilmesine ve etkileşim kurmasına olanak sağlıyor.

Sunum Özelliği: Frame içerisinde hazırlanan tasarımlarınızı, tam ekran modunda sunabileceğiniz “presentation” modunu sol alttaki panelden aktif hale getirebilirsiniz. Frame içerisine alınan tasarımları sunum modunda, tıpkı bir sunum programı gibi sunarak, odaklanmış bir şekilde tasarımları gösterebileceğiniz sunum modu özelliği mevcut.

Wireframe Library: Low fidelity wireframe ekranlarını oluştururken tasarım anlamında çoğu elementi hazır olarak barındıran Miro, hızlı bir şekilde anlatımı güçlü eskizler yaratmaya olanak sağlıyor.

Video Chat: Takım oyununu güçlendirmek için aynı board içerisinde ekip arkadaşlarınızla video chat özelliğini kullanabilirsiniz.

FigJam’in Öne Çıkan Özellikleri

Library: Figma’da oluşturulan component kütüphanesine tek tuşla ulaşabilmek, tasarlanmış ekranlar üzerine hızlıca fikir yürütebilmek figjam’in en önemli özelliklerinden biri.

Sınırsız Board Açabilme: Figjam üzerinden istediğiniz kadar çalışma alanı oluşturarak, ekip arkadaşlarınızı bu alanlara davet edebilirsiniz.

Community: Farklı amaçlara hizmet eden birçok template Figma komünitesi içerisinde Figjam kategorisi altında kullanıcılara sunuluyor.

Timer: Board alanı içerisinde süreli çalışmalar yapabileceğiniz, ekip ile koordine çalışabileceğiniz timer özelliği.

Audio Chat: Eğitim ve premium hesaplarda sunulan audio chat özelliği sayesinde board içerisindekilerle eş zamanlı sesli iletişim kurabilirsiniz.


Değerlendirme

Son olarak değerlendirme kısmına geldik. Kendi fikirlerime göre 2 uygulamayı da değerlendirme yorumlarımı ve 10 üzerinden verdiğim puanları aşağıda bulabilirsiniz!


Miro: Ekibinizle veya tek başınıza tasarım veya herhangi bir projeyi hayata geçirmek için rahatlıkla kullanabileceğiniz Miro’yu eğer hala denemediyseniz, çok kısa sürede adapte olacağınızı garanti edebilirim.

Dikkat etmeniz gereken şey ise bir süre sonra odanızdan daha dağınık hale gelen çalışma alanını düzenli tutmaya özen göstermeniz :)

Ekip içerisinde kullanırken halen eklenebilecek özellikleri olduğunu düşünsek de enerjik ve yenilikçi marka yapısıyla gelecekte de adını telaffuz edeceğimiz bir uygulama gibi olacağını düşünüyorum.

FigJam: Figma’yı halihazırda kullanıyorsanız ve oluşturduğunuz tasarım elementlerinin üzerine fikir ve eskizleri hızlıca üretmek istiyorsanız Figjam’i rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Şimdilik sunduğu imkanlar biraz kısıtlı olsa da çok yakın gelecekte farklı özelliklere kavuşmasını beklediğimiz Figjam, şimdiden tasarımcılara destek için açık çağrı yaparak komunitesindeki template’leri zenginleştirmeye başladı.

Miro - FigJam

Ve son olarak bu iki uygulamaya puanlarım: 

Miro: 8.7/10    FigJam: 7/10

Bu iki tasarım aracını daha yakından tanımak istiyorsanız:
Figma için; "Figma Nedir, Nasıl Kullanılır?" ve "Figma'yı Nerede Kullanıyoruz?",
Miro için; "Miro Nedir, Ne İçin Kullanılır?" ve "Miro'yu Neden Kullanıyoruz?" adlı içeriklerimizi mutlaka okuyun! Hem tanışmak hem de sahip olduğunuz bilgileri pekiştirmeniz için ihtiyacınız olan birçok bilgiyi ve ipucunu bu yazılarımızda bulabilirsiniz.

Miro vs. FigJam
2 Whiteboard Uygulamasının Karşılaştırılması: Miro vs. FigJam

Hazırlayan;

UX & Innovation Designer

Gürkan Özkan

Oluşturulma Tarihi
09/2021
Güncellenme Tarihi
09/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.