Ekipten

E-Ticaret Sitelerinde Satın Alma Kararını Etkileyen 7 Faktör

Yazar
Günay Aker
Yeni nesil teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen kullanıcı araştırması sonuçlarına göre tüketicilerin satın alma kararlarını “Bilişsel Yük” değişimi doğrudan etkiliyor.‍
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kullanıcı Deneyiminde Bilimsel Yaklaşım: GSR (Galvanic Skin Response)

Yeni nesil teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen kullanıcı araştırması sonuçlarına göre tüketicilerin satın alma kararlarını “Bilişsel Yük” değişimi doğrudan etkiliyor.

Kullanıcıların bir web sitesi kullanırken zorlandıkları alanlarda artış gösteren psikolojik değişim, yeni nesil teknolojilerden GSR cihazı ile hassas ölçüm yaparak tespit edilebiliyor.

GSR ile kullanıcıların web sitelerinde zorlandığı alanların tespiti, hassas ölçümlemeler ile yapılabiliyor. Bilişsel zorlanmanın az olduğu noktalarda kullanıcılar web sitesini kullanmaya devam ediyor. Kullanılabilir bir web sitesi için kullanıcıların minimum seviyede zorlanacağı bir tasarım çok önemli. Bu nedenle tasarım kararını değiştirerek bilişsel yükü azaltmak mümkün.

Elektro Dermal Aktivite olarak da bilinen GSR; özerk sinir sisteminin otomatik bir tepkisi olarak gözlenen durumlarda genellikle avuç içi bölgelerinde, uyarıcıya bir tepki olarak elektrik direncinin değişmesi ile ölçülmektedir.

Bilişsel yük durumundaki değişimler test boyunca kaydedilir. GSR cihazı ile test sırasında ölçüm yaparak, çok kısa bir anda ve bir durumda kullanıcının bilişsel yük değerini canlı olarak görebilmeye olanak tanır.

Bir ürünün kullanışlı olup olmadığını ölçmek için ise; başarı oranı, görev süresi, tatmin, öğrenilebilirlik gibi etmenleri ölçüp bu ölçümler aracılığı ile yorumlarız. Ancak bu ölçümler yalnızca kullanıcılarımızın gerçekten ne kadar zorlandığı ile ilgili bir projeksiyon yapmamıza yarar.

GSR aracılığı ile spesifik ve küçük zaman aralıklarındaki bilişsel yük değişimlerini gözlemleyerek, kullanıcıların bir işlemi gerçekleştirirken ne kadar zorlandığını gözlemleme şansına sahip olabiliriz.

Potansiyel Kullanım Alanları

Bu teknik özellikle karşılaştırmalı kullanılabilirlik testlerinde, rakip firmalar ve ürünler ile yapılan karşılaştırmalarda, versiyon karşılaştırmalarında, görev karşılaştırmalarında vb. çok daha hızlı analiz imkanı sağlayabilir.

Ayrıca öğrenilebilirlik değerlendirmelerinde aynı arayüzü, belli zaman aralıklarında test ederken fayda sağlayabilir. Bilgi mimarisi çalışmalarında, arayüz içeriğinin anlaşılırlık değerlendirmelerinde diğer tekniklerin yanında ek olarak kullanılması faydalı olabilir.

Arayüzleri daha kullanılabilir kılmak için kullanıcının çalışan bilişsel yükünü olabildiğince azaltmak esas amaçtır. ‘Dont make me think’ kavramı tam olarak bu durumu özetler. Kullanıcıya, onu olabildiğince az yorarak dijital bir deneyim sunabilmek kullanılabilirlik çalışmalarının ana hedefini oluşturur.

E-Ticaret Sitelerinde Satın Alma Kararını Etkileyen 7 Faktör

GSR cihazı ile gerçekleştirilen e-ticaret siteleri araştırma testlerinde, bilişsel yük değişimlerinin kullanıcılar üzerindeki etkileri şöyle ortaya çıkıyor;


1- E-ticaret sitelerinde kullanıcıların düştüğü en ufak kaygı satın alımları negatif etkiliyor.

2- Kullanıcılar iptal ve iade şartlarını okurken bilişsel yük artıyor ve satın alımdan vaz geçiyor.

3- Satın alma kararını vermiş bir kullanıcı, sepeti tamamlama adımlarında tasarımsal sıkıntılar ile karşılaştığında zorlanmaya başlıyor ve büyük oranda alım işleminden vaz geçiyor.

4- Kullanıcılar navigasyonda aradığı ürünü bulamadıklarında zihinsel zorlanma başlıyor.

5- Kullanıcılar filtreleme sayfasında aramayı daraltamıyorsa bu durum satın alımı etkiliyor.

6- Kullanıcılar beklenmedik hataları, karşılaşılan pop-up ve dialog kutularını anlamlandırmaya çalışması satın alım kararını etkiliyor.

7- Yazılar ve görseller arası bağlatı kuramayan kullanıcılarda bilişsel yük artışı sebebi ile satın alımlar gerçekleşmiyor.

GSR ile kullanıcıların web sitelerinde zorlandığı alanların tespiti, hassas ölçümlemelerle yapılabiliyor. Bilişsel zorlanmanın az olduğu noktalarda kullanıcılar web sitesini kullanmaya devam ediyor.

Kullanılabilir bir web sitesi ve mobil uygulama için kullanıcıların minimum seviyede zorlanacağı bir tasarım çok önemli. Bu nedenle tasarım kararını değiştirerek bilişsel yükü azaltmak mümkün.

Örneğin;

• Filtreleme

• Üyelik ve Adres Formları

• İptal ve Değişiklik Şartları

• Sepet Checkout sayfası

• Ürün kartları


Beklenmedik hatalar… gibi kritik sayfaların bilgi mimarisi, kullanıcı deneyimi çözümleri ve kullanıcı arayüzü uygulamalarını tekrar optimize ettiğinizde bu sorunların üstesinden gelmiş olursunuz.

Satın Almayı Etkileyen 7 Faktör
Satın Alma Kararını Etkileyen 7 Faktör

Hazırlayan;

Optimization Specialist

Günay Aker

Oluşturulma Tarihi
09/2020
Güncellenme Tarihi
11/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.